Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Milijarder Michael Bloomberg razmišlja o kandidaturi za američkog predsjednika

Milijarder Michael Bloomberg razmišlja o kandidaturi za američkog predsjednika

Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg ozbiljno razmišlja o ulasku u utrku za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Taj medijski moćnik, milijarder i filantrop, koji je tri mandata obnašao dužnost gradonačelnika New Yorka, ne vjeruje da bilo koji od trenutačnih demokratskih kandidata može pobijediti republikanskog predsjednika Donalda Trumpa na općim izborima sljedeće godine.

– Mike je sve više zabrinut jer trenutni kandidati nisu dobro pozicionirani da pobijede Trumpa, rekao je njegov glasnogovornik Howard Wolfson.

Između dosadašnjih 17 demokratskih kandidata izdvojilo se četvero s najvećim šansama za osvajanje nominacije – senatori Elizabeth Warren i Bernie Sanders, koji predstavljaju lijevo krilo stranke, te bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden i gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg, koji predstavljaju centrističko krilo.

– Ako se Mike kandidira, on bi demokratima ponudio novi izbor, utemeljen na jedinstvenom rekordu u vođenju najvećeg američkoga grada, građenju poslovne karijere od nule i preuzimanju  nekih od najtežih američkih izazova kao utjecajni filantrop, rekao je Wolfson poručivš da bi “Mike mogao voditi borbu s Trumpom i pobijediti”.

Bloomberg, kojega Forbes svrstava na osmo mjesto liste najbogatijih Amerikanaca s procjenom da je “težak” 53,4 milijarde dolara, mogao bi u velikoj mjeri sam financirati svoju kampanju, što će mu omogućiti da ubrza svoju kandidaturu. Ipak, treba mu vremena da organizira svoje ljude na terenu.

U dobi od 77 godina bio bi drugi najstariji kandidat među demokratima, iza Bernia Sandersa koji ima 78 godina. Biden ima 76 godina, a Warren 70 godina dok na republikanskoj strani Trump ima 73 godine.

Stranački izbori u Iowi, prvo natjecanje za nominaciju u demokratskom kalendaru, održat će se 3. veljače.

P.T./hina

foto: politico