Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / MINISTAR BEROŠ: “Srušen rekord novooboljelih, već poslijepodne idu nove mjere”

MINISTAR BEROŠ: “Srušen rekord novooboljelih, već poslijepodne idu nove mjere”

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je, nakon sastanka Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv kronavirusa, potvrdio da je danas zabilježeno više od 100 novooboljelih od koronavirusa te najavio da će već poslijepodne biti objavljene nove mjere.

S obzirom na epidemioošku situaciju jasno je da okupljanja uzrokuju povećni broj oboljelih. Zato smo novim mjerama okrenuti tome, ali ne u smislu zabrane, nego uvođenja mjera koje daju rezultate. Organizatori će se morati više potruditi oko poštovanja mjera, imenima sudionika i ostalo da se kasnije pomogne epidemiolozima ako dođe do zaraze. Predvidjeli smo nadzor da bi bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze. Situacija na granicama je poboljašana, ali s obzirom na progresiju u nekim zemljama, povisit ćemo kriterije i uvesti nove mjere poput samoizolacije u trajanju od 14 dana”, rekao je Beroš novinarima ispred Banskih dvora.

Dodao je da će mjere biti dostupne tijekom poslijepodneva. “Isto tako zbog sigurnosti u RH, a obzirom na komentare da bi se maske trebale više upotrebljavati, donijet ćemo novu uputu oko korištenja maski u djelatnostima za koje smo procijenili da predstavljaju najveći rizik za infekciju”, kazao je i otkrio da se radi o ugostiteljstvu i trgovini.

Detalje će, ističe, dogovoriti s pravnim službama. “Sagledavamo prakse okolnih zemalja i lokalne okolnosti su uzrok epidemiološke situacije. Imali smo neka okupljanja koja su generirala ovakav broj. Imamo upute slovenskih epidemiologa i mi smo na tragu toga. Zato sad idemo u Sloveniju na razgovor s kolegama da se dogovorimo oko svega”, rekao je.

Nove mjere na granicama odnosit će se samo na građane koji nisu građani EU, odnosno hrvatski građani. Restrikcija i zabrana nema, barem ne generalnih, mjere će biti selektivne i ciljane, napomenuo je pa “još uvijek nema vađenja čekića”.

novo.hr

foto: novo.hr

Tagovi: