gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Ministarstvo sufinancira zaštitu izvornih pasmina od afričke svinjske kuge

Ministarstvo sufinancira zaštitu izvornih pasmina od afričke svinjske kuge

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je natječaj za sufinanciranje dvostrukih ograda u uzgojima izvornih pasmina svinja koje se drže na otvorenom, kako bi se smanjio rizik od afričke svinjske kuge, priopćili su u srijedu iz Ministarstva.

Na raspolaganju su dva milijuna kuna bespovratnih sredstava, a namijenjena su sufinanciranje poboljšanja uvjeta biosigurnosti u cilju smanjenja rizika od unošenja i širenja uzročnika afričke svinjske kuge na domaće izvorne pasmine svinja koje se drže na otvorenom.

Javni poziv otvoren je do 30. studenoga, a prijave će se obrađivati odmah po zaprimanju.

Pravo podnošenja prijave za dodjelu sredstava imaju pravne i fizičke osobe koje u svom posjedu imaju uzgoj izvornih pasmina svinja koje se drže na otvorenom, koje su registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja, imaju jedinstveni identifikacijski broj gospodarstva (JIBG) i odobrenje nadležnog veterinarskog inspektora u skladu s Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Hrvatske.

Prijavitelj može ostvariti sufinanciranje do najviše 80 posto od traženog iznosa, a maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti po jednoj prijavi je najviše 20 tisuća kuna.

Sredstva se dodjeljuju isključivo za podmirenje prihvatljivih troškova koji se odnose na nabavku materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda, vodeći pri tome računa o poštivanju načela izbjegavanja dvostrukog financiranja.

Prihvatljivi troškovi ne odnose se na usluge rada vezane uz postavljanje ograda i električnih ograda.

Pravo na sufinanciranje korisnik ostvaruje samo za podnošenje i odobravanje jednog zahtjeva za nabavu materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju i da je afrička svinjska kuga najveća prijetnja svinjogojstvu Republike Hrvatske te populaciji divljih svinja i okolišu, a veliki je problem i cijeloj Europskoj uniji na čijem se području nezaustavljivo širi od 2014. godine.

Tijekom 2018. je prijavljeno je 5.403 slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja te 2.984 novih slučajeva od 1. siječnja do 26. svibnja 2019. godine.

U uzgojima domaćih svinja, na području EU do 26. svibnja ove godine zabilježeno je 114 novih žarišta bolesti.

Iz Ministarstva ističu da bolest nije zabilježena na području Hrvatske, ali posljedice izbijanja bolesti bile bi katastrofalne za domaću proizvodnju svinja pa se Ministarstvo poljoprivrede aktivno uključilo u prevenciju i nadzor populacije domaćih i divljih svinja.

Osim biosigurnosnih mjera na svim svinjogojskim farmama provode se i stroge biosigurnosne mjere u lovištima iz kojih prijeti najveća opasnost za populaciju domaćih svinja.

Napominju i kako ovlašteni veterinari obilaze gazdinstva na kojima se drže svinje u svrhu kategorizacije u odnosu na biosigurnost.

Iz Ministarstva pozivaju sve posjednike svinja i lovce da se za sva pitanja obrate u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane, odnosno da se obrate svojim veterinarima te da svako uginuće i pojavu znakova bolesti odmah prijave veterinaru.

P.T./hina

foto: arhiva.nh