Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Mladim poljoprivrednicima 45,7 milijuna kuna

Mladim poljoprivrednicima 45,7 milijuna kuna

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala je u ponedjeljak 146 novih ugovora iz Programa ruralnog razvoja, vrijednih 45,7 milijuna kuna, a namijenjenih za mlade poljoprivrednike.

Riječ je o ugovorima namijenjenim financiranju operacije 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima.

Ugovore je u ime Agencije potpisala ravnateljica Agencije Matilda Copić, a potpisivanju je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je kao prioritet Ministarstva istaknula generacijsku obnovu poljoprivrednih gospodarstva i ruralnih prostora.

Bez te mjere, bez mladih, bez pomlađivanja u sektoru poljoprivrede nema ni budućnosti, poručila je. 

Do danas je tako kroz tri natječaja za mjeru Potpora mladim poljoprivrednicima ugovoreno 1.343 projekta, a nakon današnjeg dana njih 1.489. U prva dva natječaja ugovoreno je 644 projekta mladih poljoprivrednika, a na trećem natječaju 699 projekata.

Ukupno ugovorena potpora s današnjim danom za tu mjeru iznosit će 512 milijuna kuna, ističe ministrica Vučković.

Iznijela je i podatke o učinicima te mjere u zadnje dvije godine – broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čiji su nositelji mladi povećan je s nešto više od 20.000 na 22.300.

Mladi poljoprivrednici u ukupnoj strukturi poljoprivrednih gospodarstava imaju udio od 13 posto, što je, ipak, dvostruko više nego u EU, kazala je Vučković, dodajući kako je cilj taj udio povećati na 20 posto.

Tada će se moći reći da je napravljen jedan pravi iskorak u generacijskoj obnovi hrvatskog poljoprivrednog gospodarstva, rekla je. 

Najavila je i kako će u idućem programskom razdoblju mjere namijenjene mladima biti još zastupljenije.

Prihvatljivi korisnici u operaciji Potpora mladim poljoprivrednicima su mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina (dan prije navršavanja 41 godine starosti) na dan podnošenja zahtjeva za potporu te su po prvi put ostvarili status nositelja/odgovorne osobe poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva za potporu.

P.T./hina

foto: novo.hr