gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Na 26. Vinistri više od 140 izlagača

Na 26. Vinistri više od 140 izlagača

Više od 140 izlagača, od čega 80-ak vinara, okupilo se na 26. međunarodnoj izložbi vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo Vinistra, koja se od 10. do 12. svibnja održava u porečkoj dvorani Žatika.

Vinistra je otvorena u petak, a tom je prigodom istarski župan Valter Flego istaknuo kako je to jedna od najznačajnijih manifestacija u regiji i u velikoj je mjeri pridonijela da se Istra pozicionira kao vrhunska destinacija za ljubitelje vina diljem svijeta.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević smatra da Vinistra daje snažan doprinos brendiranju Istre kao eno-gastro-turističke destinacije.

“Želimo cijelu Hrvatsku brendirati kao zemlju vina, kako bi i Dalmacija i Slavonija postale perjanice eno i gastro ponude i time doprinijele razvoju turizma“, naglasio je Kovačević.

Istaknuo je da Hrvatska ima ogroman potencijal u proizvodnji vina. No, “s proizvodnjom od 70-80 milijuna litara godišnje ne možemo biti zadovoljni, ali zato ohrabruje podatak da smo u prošloj godini u odnosu na 2017. godinu povećali izvoz vina za 25 posto”, rekao je Kovačević.

Predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti istaknuo je kako su istarska vina odraz dobre istarske zemlje, iskustva i znanja te kako su, uz poznate istarske autohtone sorte – malvaziju i teran, u fokusu i sve one sorte koje na ovom poluotoku daju vina iznimne kvalitete.   

“Naša su vina oduševila i Paulu Bosch, prvu sommelierku u Njemačkoj koja je radila s poznatim restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Njezin posjet ovogodišnjoj Vinistri potvrda je kvalitete i uspjeha istarskih vina”, ustvrdio je Benvenuti.

I ovogodišnju Vinistru prate brojna popratna događanja, a Benvenuti je izdvojio dvije degustacije koje će biti posvećene neotkrivenim potencijalima malvazije, odnosno istraživanju mogućih stilova te sorte – od zrele suhe malvazije do pjenušca i desertnog vina.

Inače, poznati vinar Marijan Arman iz Vižinade ponovio je prošlogodišnji uspjeh i njegova su vina drugu godinu zaredom osvojila šampionsku titulu na Vinistri.

Uoči 26. izdanja ove prestižne izložbe vina, Armanova Malvazija Gran cru iz berbe 2018. proglašena je najboljom u kategoriji svježih malvazija, dok je njegova Malvazija rezerva, berba 2015. godine, osvojila prvo mjesto u kategoriji zrelih malvazija.

Uz najbolje malvazije, proglašena su i najbolja vina sorte teran – najbolji mladi teran, iz berbe 2018., je onaj vinarije Valenta iz Kaldira, dok je u kategoriji zrelih terana nagradu odnio Teran Barbarossa iz 2016., vinarije Tomaz iz Motovuna.

K.A.

foto: arhiva.nh