gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Na Interslastu slastičari i kuhari iz šest zemalja

Na Interslastu slastičari i kuhari iz šest zemalja

Slastičari i kuhari iz šest zemalja te brojni učenici strukovnih škola okupili su se u utorak na 12. Međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast u Termama Tuhelj, na kojem su glavna tema izvorni slastičarski proizvodi, a zemlja partner je Slovenija.

Desetu godinu zaredom Interslast se održava u Krapinsko-zagorskoj županiji, a uz slastičare iz Hrvatske i Slovenije sudjeluju i oni iz Armenije, Australije, Brazila i Izraela. U sklopu kongresa bit će održana tri natjecanja: Pastry cup of Croatia, ARTslast i Folkslast. Sudionici Interslasta moći će kušati više od 200 vrsta kolača i slastica iz Hrvatske, Europe i drugih dijelova svijeta, a stručnu razinu obogatit će hrvatski i slovenski predavači.

Organizator Interslasta je Novinsko poduzeće Robinson iz Zagreba, visoki pokrovitelj je Krapinsko-zagorska županija, a partner Vlada Republike Slovenije, dok su stručni pokrovitelji Hrvatski kuharski savez i Udruga slastičara Hrvatske.

Interslast su otvorili zamjenik slovenskog veleposlanika Miha Fatur i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

“Naši učenici strukovnih škola vezanih uz turizam i ugostiteljstvo imali su prilike vidjeti kako se to radi u ostatku svijeta, mogli su koristiti znanja i iskustva vrhunskih chefova i slastičara iz cijelog svijeta i to je nešto što ne možete platiti”, rekao je Kolar.

Prema nekim procjenama Hrvatskoj nedostaje oko 300 slastičara, a na pitanje je li takva situacija i u Sloveniji, zamjenik slovenskog veleposlanika je odgovorio da se obje zemlje suočavaju sa sličnim problemima kada je riječ o radnoj snazi.

“I u Sloveniji imamo problema, ne kao u Hrvatskoj, ali Vlada se trudi da te nedostatke riješi i da imamo sve kapacitete popunjene”, kazao je kratko Fatur, izrazivši zadovoljstvo što je Slovenija ove godine zemlja partner na Interslastu.

“Mi imamo doista dugu tradiciju dobre gastronomije, mnogo pažnje usmjeravamo baš na slastice, a kraljica naših slastica svakako je potica koju radimo već u više od 50 različitih verzija”, rekao je Fatur.

Direktor tvrtke Robinson Stjepan Odobašić izvijestio je da je ovogodišnji Interslast okupio gotovo 400 sudionika iz cijele Hrvatske – od Osijeka do Dubrovnika te dodao kako je ove godine bio iznimno velik interes za natjecanje na koje se javilo oko 60 ekipa srednjih slastičarskih škola s područja Alpe Adria.

“Veliko je povećanje u odnosu na prošlu godinu. Prijavile su se 52 ekipe seniorskih slastičara i hobi slastičara. Natječu se u tri kategorije, prva je orahnjača, kao naš stari tradicionalni kolač, Slovenci rade potice, a nakon toga odabrali smo breskvice i makaronse. Uzeli smo jednu moderniju slasticu koja postaje sve popularnija u svijetu”, rekao je Odobašić.

Tijekom kongresa posjetitelji na štandovima posjetitelji će imati priliku kušati izvorne slastice iz četiriju hrvatskih županija: Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske.

P.T./H

foto: hina