Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Na kontinentu turistički porasti, ali još nizak udjel u ukupnom turističkom prometu

Na kontinentu turistički porasti, ali još nizak udjel u ukupnom turističkom prometu

U gotovo svih 14 hrvatskih kontinentalnih županija, uključujući i Grad Zagreb, u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeni su porasti turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no i dalje je njihov udjel u ukupnom fizičkom turističkom prometu nizak, a kada se izuzme Grad Zagreb još i niži.

Prema analizi podataka iz eVisitora, objavljenih na web stranicama Hrvatske turističke zajednice (HTZ), udjel svih 14 kontinentalnih županija, uključujući i Grad Zagreb, u ukupnih 18,8 milijuna dolazaka turista (ili 4,5 posto više nego lani) u prvih devet mjeseci ove godine je 11,1 posto, a u ukupnih 103 milijuna noćenja (ili 2 posto više) 4 posto.

Kada se izuzme Grad Zagreb, onda je udjel 13 kontinentalnih županija u ukupnim dolascima turista još manji, tek pet posto, a u ukupnim noćenjima i manji, dva posto. Ti udjeli su manje-više slični godinama, pa, ma koliko turizam jačao na kontinentu, a raste zadnjih nekoliko godina u svim županijama, ipak sedam jadranskih županija, gdje se također bilježe svake godine porasti prometa, drže čvrsto svoje pozicije i nose većinu hrvatskog turizma.

N.H./hina

foto: arhiva.mž