Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Na listi HZZO-a revolucionarna genska terapija za liječenje limfoblastične leukemije

Na listi HZZO-a revolucionarna genska terapija za liječenje limfoblastične leukemije

Prvi put u povijesti na listi HZZO-a dostupna je revolucionarna genska terapija za liječenje akutne limfoblastične leukemije od koje je prije 6 i pol godina preminula Nora Šitum.

To je najčešća zloćudna bolest u dječjoj dobi. U Hrvatskoj se javlja u 30 do 40 slučajeva godišnje. Jedna doza lijeka stoji čak dva i pol milijuna kuna. 

Riječ je o novom lijeku koji je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje uvrstio na listu, javlja Hrt. Kao i još nekoliko novih lijekova. Riječ je, kažu iz HZZO-a, o skupim, inovativnim lijekovima koji su liječnicima olakšali posao u liječenju pacijenata.

– U ovom trenutku ono što mi možemo pružiti to je na svjetskom nivou i sve ono što se od terapije daje na ovoj plavoj točkici u svemiru, mi dajemo u Hrvatskoj. Do kad ćemo to moći? Ja se nadam da ćemo moći još dugo vremena, ali velim, ogromna količina novaca se daje i sva inovativna terapija koja je dostupna u ovom trenutku, dostupna je i u Hrvatskoj, rekao je ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, dr. med. spec.

– Nadoknađen je zaostatak koji smo imali u odnosu na zemlje Europske unije, pa smo sada došli do situacije da smo sada ne samo potpuno komparabilni s najrazvijenijim dijelom EU, već štoviše, neke terapijske opcije dolaze na listu lijekova HZZO-a čak i ranije nego u puno bogatijim zemljama od nas, rekao je Stjepko Pleština, predsjednik Povjerenstva za lijekove HZZO-a.

novo.hr

foto: scr.hrt