Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Na Obonjanu prvo ljeto protječe prema planu, investicija već oživila otok

Na Obonjanu prvo ljeto protječe prema planu, investicija već oživila otok

ZAGREB, 11. kolovoza 2016. (novo.hr/H) – Nakon više od 20 godina otok Obonjan kod Šibenika, nekada poznat i kao Otok mladosti, početkom kolovoza primio je prve goste, a trenutno ih je više od 600, većinom iz Velike Britanije, Skandinavije, SAD-a i Njemačke, doznaje se od Kristijana Gržetića, predstavnika investitora u projekt Obonjan Rivijera.

“U idućih nekoliko dana na Obonjan dolazi još oko 150 turista, većinom stranih, koji na otoku prosječno borave pet do sedam dana, što je u skladu s ranijim predviđanjima. Sezona će ove godine trajati kratko, do sredine rujna, do kada su programirana i sva događanja te se nadamo da neće biti neočekivanih otkazivanja ili eventualnih ‘viših sila’ poput vemenskih ili drugih nepogoda i da će ovo prvo ljeto proći po planu”, ističe Gržetić.

I do kraja sezone očekuju dobru popunjenost svih otprilike 800 kreveta, čiji se broj već za iduće ljeto planira udvostručiti na oko 1.600. Kako je riječ o smještaju temeljenom na glampingu ili glamuroznom kampingu s ‘eko-friendly’ dizajniranim i opremljenim specijalnim šatorima te drvenim kućama i drugim sadržajima, cijene se kreću od 76 do 97 eura po osobi na dan.

“Na Obonjanu svi gosti koriste usluge po tzv. cashless sistemu, što znači da na otoku dobivaju vodootpornu narukvicu s čipom na koju uplaćuju željene iznose i s narukvicom plaćaju sve sadržaje. Novac koji ne potroše, prilikom odlaska s Obonjana im se vraća”, iznosi Gržetić. Napominje da na otoku sve dobro funkcionira, a prvobitni problemi s nedostatkom struje i vode su riješeni.

Osim smještaja, gostima je na raspolaganju i druga infrastruktura i sadržaji, poput restorana, dućana s namirnicama, ambulante, beach barova, amfiteatra, multimedijalnog prostora, bazena i drugog, a koncept ponude temelji se i na različitim programima raznih vrsta umjetnosti (glazbene, kazališne, slikarske, filmske i drugih) te zabavi i vrhunskoj gastronomiji.

“Program na otoku se za sada odvija prema planu i rasporedu, uz manje korekcije izazvane prvotnom odgodom otvorenja s kraja zadnjih dana srpnja na prve dane kolovoza. Ono što je planirano će se i održati, pa tako i nastup svjetski poznatog DJ Shadowa najkasnije do sredine rujna”, kaže Gržetić napominjući da nema problema ni s prijevozom na otok jer četiri puta dnevno vozi njihov posebni brod, a može se i redovnom Jadrolinijinom trajektnom vezom koja od ove godine vozi iz Šibenika.

U idućih pet godina ulaganje od 50 milijuna eura

Ove godine investitori okupljeni oko projekta Obonjan Rivijera na uređenje tog zapuštenog otoka uložili su više od 90 milijuna kuna, radove su izvodile brojne domaće tvrtke i više od 500 radnika, a do kraja sezone odnosno rujna tamo će raditi više od 150 zaposlenika.

Nositelji projekta/investitori su jedan od jačih britanskih glazbenih promotora Sound Channel, slovenski touroperator Collegium Mondial Travel (CMT) i zagrebačka tvrtka Gratiosus, koji su za Obonjan dobili koncesiju na 43 godine.

“U idućih pet godina investitori planiraju u Obonjan uložiti oko 50 milijuna eura u nove smještajne kapacitete, koji uključuju i manji hotel te kućice na drveću. Radovi za iduću godinu krenut će odmah po završetku ove sezone, a sredstva su osigurana”, kaže Gržetić, dodajući da je cilj Obonjan pretvoriti u novi, jedinstveni i kreativni turistički proizvod u hrvatskom turizmu.