Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Na ovogodišnjem New York Times Travel Showu pet hrvatskih charter tvrtki

Na ovogodišnjem New York Times Travel Showu pet hrvatskih charter tvrtki

Na ovogodišnjem New York Times Travel Show, najvećem sajmu putovanja u Sjevernoj Americi koji se održava se od 25. do 27. siječnja, među više od 600 izlagača iz preko 170 zemalja svijeta predstavlja se i pet hrvatskih charter tvrtki, uz potporu Hrvatske gospodarske komore, priopćio je HGK.

To su Nautika centar Nava, SunLife charter – Sunčani život, Adriatic Cruising, Phoebus te Nautički centar Pina i Mare, koji su se udružili  u grupaciju Croatia charter experience kako bi se zajednički predstavili na američkom tržištu.

Do prosinca prošle godine posjetilo nas je 565.000 gostiju u charteru koji su ostvarili gotovo 3,7 milijuna noćenja, što je porast u odnosu na 2017. kada smo zabilježili 3,2 milijuna noćenja i pola milijuna dolazaka. Od toga je prošle godine više od 26.000 charter gostiju iz SAD-a ostvarilo preko 174.000 noćenja. To SAD stavlja na deveto mjesto emitivnih nautičkih tržišta prema broju noćenja, s udjelom od 4 posto. Gosti iz SAD-a spadaju i u najbolje turističke potrošače, što ih čini vrlo poželjnim gostima, dodaje se u priopćenju.

– Na razini ukupnoga turističkog prometa Hrvatske u sedmom i osmom mjesecu realizira se 62 posto godišnjega prometa. Kod nautike je taj postotak 45 posto, što govori u prilog značajno manjoj sezonalnosti ovoga oblika turizma. Dnevna potrošnja nautičara od 126 eura po danu veća je od dnevne potrošnje prosječnoga hrvatskog turista, a u charteru je ta brojka još i veća, čak 183 eura po danu,  istaknuo je Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima charter HGK i predsjednik Uprave Nautičkog centra Pina i Mare. Naglasio je kako je cilj zadržati tradicionalna i zahvalna  tržišta Njemačke i Austrije, ali i snažnije iskoračiti na tržište SAD-a koje, uz UK, Skandinaviju i Australiju, ima golem potencijal za rast.

– Ovim sajmom se više okrećemo općim turistima jer trendovi u nautičkom charteru pokazuju da je sve manje  stalnih gostiju ‘pravih nautičara’, dok je sve više turista ‘opće prakse’ koji tek iskušavaju nautiku. Oni su veliki potencijal u popunjavanju bukinga, pojasnio je Klisović.

Na sajmu u New Yorku se očekuje oko 35.000 posjetitelja koji će imati priliku upoznati se sa specifičnostima brojnih svjetskih destinacija kroz predstavljanje njihove turističke ponude, kulture i gastronomije. U sklopu sajma održavaju se i brojne edukacije, seminari te konferencije na kojima se profesionalci iz industrije, ali i posjetitelji mogu upoznati s najnovijim proizvodima, uslugama i trendovima u svijetu putovanja.  

novo.hr

foto: scr.hrt