gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Na ‘Zeljarijadi’ u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar

Na ‘Zeljarijadi’ u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar

Ovogodišnja rekordna mega sarma, predstavljena u subotu na ‘Zeljarijadi’ u Vidovcu, dugačka je 1.501 metar, a za njezinu je pripremu utrošeno oko 4,5 tone namirnica, rekao je predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, glavni kuhar ‘najveće sarme na svijetu’.

Trodnevna tradicionalna kulturno-gospodarska manifestacija ‘Zeljarijada’ koju organizira KUD Vidovec počela je u petak, a svečano je otvorena u subotu. Tijekom tri dana manifestacije organizirani su brojni programi, a središnji dio manifestacije upravo je kuhanje mega sarme.

Četiri dana sarmu je pripremalo 30-ak učenika varaždinske Gospodarske škole i Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana, kao i desetak kuhara iz Udruge kuhara Varaždinske županije

„Utrošili smo oko dvije tone varaždinskog zelja, oko 800 kilograma svježeg mesa, 300 kilograma sušenog mesa, 200 kilograma kuhane riže, tisuću jaja, 70 kilograma luka, dva kilograma češnjaka i druge sastojke”, rekao je Crleni te dodao da je, kad se sve zbroji, riječ je o oko 4,5 tone sastojaka.

Načelnik Općine Vidovec, Bruno Hranić, zadovoljan je što je nakon dvije pandemijske godine ‘Zeljarijada’ ponovo održana uživo.

„Zeljarijada je turistička i gastronomska manifestacija, što je u Hrvatskoj prepoznato, a sutra će nam doći i KUD-ovi iz susjednih zemalja, stoga možemo reći da je to i međunarodna manifestacija”, rekao je Hranić.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak podsjetio je da je Varaždinsko zelje, uz još 34 hrvatska poljoprivredna i prehrambena proizvoda, zaštićeno na razini Europske unije.

„To su naši tradicijski proizvodi koje promoviramo i na ovaj način. Ova manifestacija doprinosi njihovoj promociji, kao i očuvanju tradicijskih vrijednosti ovoga kraja”, rekao je Majdak.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec kazala je da Županija podupire ‘Zeljarijadu’ jer je riječ o ‘kulturnoj, gospodarskoj i gastronomskoj manifestaciji’.

„Počeci Zeljarijade bili su u Društvenom domu, dok danas, 24 godine kasnije, manifestacija ima međunarodni značaj, a Vidovec je europska prijestolnica zelja”, izjavila je Zagorec.

Uime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, na otvorenju je bila HDZ-ova saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, a pridružila joj se stranačka kolegica, europarlamentarka Sunčana Glavak.

Program ‘Zeljarijade’ nastavlja se u nedjelju Sajmom starih zanata i Gospodarskim sajmom te mimohodom KUD-ova i Međunarodnom smotrom folklora.

T.R./H

foto: vidovec.hr