eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Naftna kompanija Shell kupila njemačkog proizvođača solarnih baterija sonnen

Naftna kompanija Shell kupila njemačkog proizvođača solarnih baterija sonnen

Britansko-nizozemski naftni div Royal Dutch Shell dogovorio je u petak kupnju njemačkog proizvođača solarnih baterija sonnen u sklopu širenja poslovanja sa strujom kojim nastoji ojačati poziciju u globalnom prijelazu na nisko-ugljičnu energiju.

Sonnen je vodeća kompanija na njemačkom tržištu baterija za pohranjivanje struje u kućanstvima a u međuvremenu se proširio i na sustave za punjenje električnih vozila.

Imaju 40.000 baterijskih sustava širom svijeta a u 2017. godini ostvarili su prihode od 65 milijuna eura.

Dozvola regulatora za preuzimanje i završetak transakcije, u kojoj će sudjelovati Shell New Energies, očekuje se u prvom tromjesečju ove godine, rekao je glasnogovornik sonnena, ne navodeći njezinu vrijednost.

Sonnen će nastaviti s radom u bavarskom gradu Wildpoldsriedu a zadržat će i sadašnju upravu, dodao je.

Njemačka ima 1,5 milijuna solarnih sustava a u sljedećim godinama ukinut će subvencije za njihovu kupnju. Baterije omogućuju građanima da pohrane proizvedenu struju za vlastitu upotrebu ili za prodaju.

Shell, drugi proizvođač nafte i plina u svijetu, pojačano pak ulaže u obnovljive izvore energije i i tržišta struje budući da očekuje snažan rast potražnje zbog prijelaza na električna vozila i na čišće izvore energije.

U posljednje vrijeme kupili su tehnologiju za punjenje električnih vozila, nekoliko proizvođača struje iz energije Sunca i distributera First Utility. Prošle su godine uložili i u sonnen kako bi mu pomogli proširiti poslovanje.

K.A./hina

foto: Shell