Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Naglo oslabio tempo zapošljavanja u SAD-u u rujnu

Naglo oslabio tempo zapošljavanja u SAD-u u rujnu

Tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama naglo je oslabio u rujnu zbog neto smanjenog broja radnih mjesta u maloprodaji i ugostiteljstvu i turizmu, no stopa nezaposlenosti pala je na najniže razine u gotovo pola stoljeća, objavila je u petak američka vlada. 

U prošlom su mjesecu u američkom gospodarstvu neto otvorene 134 tisuće novih radnih mjesta, najmanje u proteklih godinu dana, pokazalo je izvješće ministarstva rada. Revidirani podatak za srpanj i kolovoz pokazuje za 87 tisuća veći broj zaposlenih nego što je ministarstvo objavilo u ranijim izvješćima.

Slabiji tempo zapošljavanja u rujnu pripisuje se neto padu broja radnih mjesta u sektoru ugostiteljstva i turizma za 17 tisuća, što nije zabilježeno od rujna prošle godine. Slijedi sektor maloprodaje, s neto 20 tisuća ugašenih radnih mjesta.

S druge strane, u proizvodnom sektoru neto je zaposleno novih 18 tisuća radnika, a u graditeljstvu 23 tisuće, povrh kolovoških 26 tisuća.

U ministarstvu napominju da je na zapošljavanje u pojedinim sektorima možda utjecao uragan Florence, koji je sredinom rujna pogodio savezne države Južnu i Sjevernu Karolinu. Dodaju ipak da je teško brojčano iskazati njegov neto utjecaj na broj zaposlenih.

Stopa nezaposlenosti u prošlom se mjesecu smanjila za 0,2 postotna boda, na 3,7 posto, razinu koja se ne pamti od prosinca davne 1969. godine.

Izvješće ministarstva rada svjedoči i o stabilnom rastu plaća, koji sugerira umjerene inflacijske pritiske. To bi pak moglo stišati bojazni od mogućeg pregrijavanja gospodarstva i učvrstiti Fed u nakani o postupnom povećanju kamatnih stopa, primjećuje Reuters.

Prosječna plaća po satu rada uvećana je za osam centi, ili 0,3 posto, a u istom je postotku porasla i u prethodnom mjesecu. Time je rast plaća na godišnjoj razini u rujnu iznosio 2,8 posto, blago usporivši u usporedbi s kolovoških 2,9 posto, što je bila najviša stopa rasta plaća u više od devet godina.

T.R./hina

foto: arhiva.nh