Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos odletio u svemir i uspješno se vratio: ‘Najbolji dan u životu’

Najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos odletio u svemir i uspješno se vratio: ‘Najbolji dan u životu’

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, poletio je u utorak prema rubu svemira iz pustinje u zapadnom Teksasu zajedno s tri člana posade u raketnom brodu New Shepard njegove kompanije Blue Origin, što se smatra još jednom prekretnicom u eri privatnih svemirskih putovanja.

Raketa New Shepard, kojom se upravlja isključivo sa Zemlje, lansirana je iz pustinje u zapadnom Teksasu. Sve je proteklo bez problema i četveročlana posada, bez astronauta, letjela je do ruba svemira, iza Karmanove linije, kraće od 4 minute, kada se kapsula odvojila od rakete. Posada je provela kratko vrijeme u bestežinskom stanju.

Raketa New Shepard bez kapsule se spustila na Zemlju samo 7 minuta i 20 sekundi nakon lansiranja. Nakon slijetanja, Bezos je rekao da mu je ovo najbolji dan ikada. Dočekali su ih članovi obitelji i otvorili su pjenušac.

Svi koji su bili u svemiru rekli su da ih je to promijenilo i da ih je zapanjila ljepota i krhkost Zemlje i ja se potpuno slažem, izjavio je Bezos na konferenciji za novinare nakon leta.

– Zemlja je sitna i krhka, a mi koji na njoj živimo nanosimo joj štetu. Jedno je to priznati, a drugo vidjeti vlastitim očima do koje je mjere stvarno krhka, dodao je.

Bezosu se na putovanju pridružila astronautkinja Wlly Funk, koja je s 82 godine postala najstarija osoba koja se vinula u svemir. S njima je putovao i nizozemski tinejdžer Oliver Daemen, koji je postao najmlađi astronaut, a ujedno je i prvi putnik koji je platio za putovanje tvrtke Blue Origin. Četvrti član posade je Mark, brat Jeffa Bezosa, financijaš koji upravlja tvrtkom Bezos Family Foundation i volontira kao vatrogasac.


Uzbuđen sam, ali nisam nervozan. Vidjet ćemo kako ću se osjećati kada budem vezan za svoje mjesto, rekao je Bezos jučer u interjuu za Fox Business Network. Spremni smo. Vozilo je spremno. Ovaj je tim nevjerojatan. Osjećam se jako dobro zbog toga, a mislim da se i moji kolege iz posade osjećaju dobro, rekao je uoči leta.

Funk je bila dio skupine žena, nazvane Mercury 13, koje su prošle obuku kako bi postale astronautkinje NASA-e početkom 1960-ih, ali su odbačene zbog spola.


Daemen će od rujna biti student fizike i menadžmenta inovacija na Sveučilištu Utrecht. Njegov je otac čelnik investicijske kompanije Somerset Capital Partners.

New Shepard je 18,3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula, kojom se ne može upravljati unutar vozila. Njome se u potpunosti upravlja računalom, a dobila je ime po Alanu Shepardu, prvom Amerikancu u svemiru 1961. 

N.H./H

foto: scr.cnbc

Tagovi: