gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti/turizam / Najbolji hrvatski sommelier Ivan Jug

Najbolji hrvatski sommelier Ivan Jug

Najboljim sommelierom Hrvatske 2020./2021., na 24. prvenstvu sommeliera Hrvatske u Opatiji, progašen je Ivan Jug, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatskog sommelier kluba.

Sommelier Ivan Jug je proglašen je najboljim jer je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala: opisu triju vina različitih stilova “na slijepo”, prepoznavanju šest različitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, kreiranju jelovnika na temelju zadanih vina, poznavanju vina i ophođenju s gostima te u jednoj disciplini iznenađenja.

Uz Juga, u finalu su se natjecali drugoplasirani Josip Orišković i trećeplasirana Monika Neral.

Prvenstvo sommeliera Hrvatske, 24. po redu, organizirao je Hrvatski sommelier klub, pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, u opatijskom hotelu Palace Bellevue.

Prvenstvo je počelo izlučnim natjecanjima u Poreču i Zagrebu u studenom prošle godine, ali je prekinuto zbog epidemioloških razloga te je odlučeno da se završnica, polufinale i finale, održi u početku prosinca ove godine.

Finalno natjecanje održano je na engleskom jeziku, a nagrade i priznanja uručio je predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež.

Hrvatski sommelier klub je neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993., a sada ima oko 500 članova. Glavna zadaća joj je napredak profesije sommeliera, razvijanje svijesti o kulturi stola i stalna edukacija. Hrvatski sommelier klub je od 1994. član Svjetskog udruženja sommeliera.

K.A./H

foto: sommeliergilde.be