Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Najmanje 200 mrtvih u Šri Lanki, većinu napada izveli bombaši samoubojice

Najmanje 200 mrtvih u Šri Lanki, većinu napada izveli bombaši samoubojice

U bombaškim napadima na tri crkve i četiri hotela u Šri Lanki poginulo je najmanje 200, a ozlijeđeno 450 ljudi, objavila je policija o prvom većem napadu na tu otočnu državu od kraja građanskog rata prije deset godina.

Sedmero ljudi je uhićeno, a tri policajca su ubijena tijekom akcije snaga sigurnosti u kući u prijestolnici države, nekoliko sati nakon niza napada. Dužnosnici su otkrili da su neke od napada izveli bombaši samoubojice.

Vlada je proglasila policijski sat u Colombu i blokirala pristup društvenim mrežama i aplikacijama za slanje poruka poput Facebooka i WhatsAppa. Ne zna se kad će se te mjere ukinuti. “Sveukupno imamo informacije iz svih bolnica o 207 mrtvih. Prema trenutnim informacijama zaprimljeno je 450 ozlijeđenih ljudi”, rekao je glasnogovornik policije Ruwan Gunasekera. Najmanje 27 poginulih su stranci.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade u državi koja je desetljećima, do 2009., ratovala s tamilskim separatistima. Bombaški napadi u prijestolnici u tom su razdoblju bili česti. Lokalne kršćanske skupine ističu kako su proteklih godina suočene sa sve većim zastrašivanjima nekih ekstremnih budističkih redovnika.

novo.hr

foto: tw.asiaorg