Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Najviše krivotvorene robe kupuje se u Bugarskoj i Estoniji

Najviše krivotvorene robe kupuje se u Bugarskoj i Estoniji

Polovica mladih potrošača smatra da je prihvatljivo kupovati krivotvorenu robu – podaci su istraživanja Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo. Najviše krivotvorene robe kupuje se u Bugarskoj i Estoniji, a najmanje u Finskoj i Hrvatskoj.

Istraživanje Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo pokazuje da samo 9 posto Hrvata radije odabire kopiju. Plagijate najmanje kupuju Finci. Prosjek Europske unije je 13 posto, a krivotvorine najviše kupuju u Bugarskoj, Španjolskoj, Irskoj i Luksemburgu.

– Kad je riječ o krivotvorinama, otkrili smo da 5,8 posto ukupnog uvoza u Europsku uniju čini krivotvorena roba, što je 120 milijardi eura godišnje. To ne rade amateri, nego profesionalne organizacije, rekao je za Htv, Nathan Wajsman, glavni ekonomist Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo.

Istraživanje pokazuje i da je svakom trećem Europljaninu prihvatljivo kupiti lažnu robu ako je cijena originala previsoka, a tako misli čak polovica potrošača u dobi od 15 do 24 godine.

Glavni izvor krivotvorina i dalje je Kina. To uključuje modne dodatke, luksuznu robu, računala, kozmetiku, lijekove. Ove zadnje nipošto ne kupujte putem interneta jer sastojci nisu provjereni.

Možda baš zbog internetskih prostranstava trgovina krivotvorinama u Hrvatskoj raste. Lani je Carinska uprava zabilježila ulazak 463 krivotvorena proizvoda ukupne vrijednosti veće od 55 milijuna eura. To je gotovo dvostruko više krivotorina nego u godini prije.

T.R.

foto: scr.htv