Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Nakon dva tjedna smiruju se požari u Grčkoj

Nakon dva tjedna smiruju se požari u Grčkoj

Šumski požari koji već dva tjedna haraju Grčom u petak su počeli jenjavati, no hitne službe su i dalje na terenu kako bi spriječili novo rasplamsavanje vatre u središnjem dijelu zemlje, od kuda su stanovnici zbog eksplozija u skladištu streljiva morali pobjeći.

Od 17. srpnja, šumski požari nošeni jakim vjetrovima i visokim temperaturama, odnijeli su pet života, a brojne kuće, farme i tvornice su uništene. Također, spaljene su goleme šumske površine.

U teško pogođenom području Magnesie, šumski požari su u četvrtak zahvatili skladište streljiva ratnog zrakoplovstva kod obalnog grada Nea Aghalos. Požar je uzrokovao snažne eksplozije, a obalna straža je izvijestila da su ljudi kopnenim i morskim putem pobjegli u grad Volos.

Borbeni zrakoplovi su zbog predostrožnosti premješteni na obližnji vojni aerodrom.

Udarni val od eksplozija se osjećao u miljamama udaljenim mjestima gdje su porazbijani prozori, a kuće i trgovine se zatresle.

Grčki ministar obrane Nikos Dendias u petak je naredio istragu o tom incidentu.

Vatrogasci, usprkos nadljudskim napotima, nisu uspjeli obuzdati požare u širem području Volosa i Aghialosa. Pomaže im pet kanadera i helikopter, no snažni vjetrovi stalno raspiruju požarište i potiču stvaranje novih požara.

U industrijskoj zoni Volosa su zbog požara obustavljene sve aktivnosti drugi dan za redom.

Na Rodosu, s kojeg je evakuirano više od 20.000 turista i mjesnog stanovništva, požari su konačno jenjali, nakon što su uništili 10 posto zemljišta tog otoka. Timovi su i dalje na terenu već 11 dana za redom kako bi potpuno ugasili sve požare.

Požar na Krfu također se smiruje, javili su lokalni dužnosnici.

Znanstvenici s instituta World Weather Attribution (WWA) vjeruju da su toplinski valovi koji su pogodili dijelove Europe i Sjeverne Amerike u srpnju posljedica klimatskih promjena, koje su i same povezane s ljudskom aktivnošću.

Oni “više nisu iznimni događaji”, a u budućnosti će “biti još intenzivniji i češći ako se emisije brzo ne smanje”, zaključili su istraživači.

N.H./H

foto: fah