eko industrija

Home / eko industrija/gastronomija/Poslovne vijesti / Nakon pola stoljeća na Cresu se ponovno otvara sirana

Nakon pola stoljeća na Cresu se ponovno otvara sirana

Creski proizvođači ovčjeg mlijeka neće imati problema s plasmanom sirovine, pogotovo kad se idućeg mjeseca, nakon pola stoljeća, na otoku ponovno otvori sirana. U gradnju se krenulo sa željom da se održi otočna tradicija stočarstva, javlja Hrt.

Lagano u carstvu hladovine uživa creska ovca u aromatičnim travkama. Na otoku su glavne, pa ovakve situacije nisu rijetkost. 

Slobodna ispaša, uglavnom bez torova – posebnost je njihova uzgoja, ističu otočani, koji će nakon 50 godina mlijeko moći prerađivati u sirani.

– Imali smo izvrsne projektante, pravovremeno su svi uskakali i sve se promptno i brzo rješavalo. Ušli smo u zadnju fazu farbanja, gletanja, keramičarskih radova, u photofinishu smo, rekao je za Hrt David Kučić, glavni nadzorni inženjer.

Od prve lopate do izgrađenog objekta prošla je godina, a projekt su pokrenuli stočari okupljeni u zadrugu Loznati.

– Ovčarstvo je nažalost zadnjih godina počelo lagano nazadovati zbog problema koji smo imali sa divljim svinjama. Međutim, smatram da smo ovim projketom izgradnje sirane napravili jedan mali iskorak prema naprijed u očuvanju tradicije koju otok ima već stoljećima, ističe Bruno Žic, ravnatelj Poljoprivredne zadruge Loznati.

Jer othranila je ovca generacije otočana, a sada će se u sirani proizvoditi najfinije delicije i to od domaćeg mlijeka.

– Za početak mi ćemo imati dovoljno sirovine da podmirujemo i održavamo pogon u jednom ekonomskom plusu. Za sve ostalo potrebni su nam i ostali proizvođači koji će svojim količinama ispuniti naše previđene kvote tako da pozivam sve one koji se žele uključiti u proizvodnju mlijeka i sira da nam se slobodno jave, dodaje.
Tržište je osigurano, kaže Žic, te se nada da ljudi od ovčarstva neće odustati.

novo.hr

foto: scr.hrt

Tagovi: