novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Naručitelji otkazuju četiri broda 3.maju, država će izgubiti 70 milijuna eura jamstava

Naručitelji otkazuju četiri broda 3.maju, država će izgubiti 70 milijuna eura jamstava

Kanadska brodarska kompanija Algoma Central Corporation objavila je na svojim internetskim stranicama u petak da je poduzela korake kako bi otkazala preostala četiri ugovora o novogradnjama s hrvatskim brodogradilištem 3. maj.

Obavijesti o otkazu ugovora poslani su brodogradilištu jer ono nije osiguralo refinanciranje, a Algoma nema jamstava da će brodogradilište biti u mogućnosti dovršiti četiri broda, kaže se u njihovoj objavi.

Algoma će sada započeti proces nadoknade plaćenih rata po ugovoru, uključujući i izdavanje zahtjeva u sklopu naknada jamstava.

Algoma je već krajem rujna raskinula ugovor o gradnji broda za prijevoz rasutog tereta, koji je trebao graditi Uljanik.

Kako u subotu piše Novi list, riječki 3. maj, koji je u Uljanik grupi, time će ostati praktički bez i jednog broda u svojoj knjizi narudžbi, a navode i da raskid tih ugovora povlači za sobom nešto više od 70 milijuna eura državnih jamstava.

Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u intervjuu Jutarnjem listu u subotu da će Danko Končar kao strateški partner Uljanika svoju ozbiljnost dokazati kad pokaže spremnost za dokapitalizaciju tvrtke.

Kazao je i da se vode vode ozbiljni razgovori s investitorima iz Kine, Južne Koreje, Njemačke, Nizozemske, Italije, a ovoga se tjedna održao sastanak i s investitorima iz Ukrajine. 

“Svi su oni načelno više zainteresirani za 3. maj, a ne i za pulsko brodogradilište. No, svi oni moraju najprije napraviti dubinsko snimanje Uljanik grupe kako bi mogli donijeti svoje poslovne odluke i dati obvezujuće ponude”, istaknuo je Horvat.

N.H./hina

foto: novo.hr