Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/turizam / Nedaleko od Koločepa spašeni putnici i posada izletničkog broda, njih 28

Nedaleko od Koločepa spašeni putnici i posada izletničkog broda, njih 28

Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture objavilo je u ponedjeljak izvješća o nesrećama na moru tijekom proteklog vikenda u više područja nadzora sigurnosti plovidbe. U nastavku prenosimo njihovo izvješće:

Spašeni kod Koločepa

Poziv pogibelji posada putničkog broda ‘SVETA EUFEMIJA’, hrvatske zastave, zaprimljen je u MRCC Rijeka sinoć, 6. kolovoza u 21:06 sati, kada su ostali bez pogona tijekom plovidbe nedaleko od Koločepa, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Dubrovnik te nadležne službe resornog Ministarstva.

S obzirom na to da je postojala opasnost da brod nošen valovima udari o obalne stijene, koordinirana spasilačka akcija pokrenuta je u suradnji s dubrovačkom Kapetanijom te je nedugo nakon zaprimljene dojave spasilački brod ‘DANČE’, iz sastava LK Dubrovnik, pronašao izletnički brod u blizini rta Bezdanj, na otoku Koločepu.

Na izletničkom brodu boravilo je ukupno 28 osoba uključujući posadu, a nakon što je utvrđeno da nema stradalih i ozlijeđenih, brod je uhvaćen u tegalj prema putničkoj luci Gruž, kamo je privezan sinoć u 22:40 sati, čime je ova akcija uspješno okončana. Očevid o uzrocima havarije ovog izletničkog broda provodi se u djelokrugu Lučke kapetanije Dubrovnik.

Nema ozlijeđenih i onečišćenja mora u požaru motorne jahte kod otoka Žuta

Dojava očevidaca o požaru plovila kod otoka Žuta zaprimljena je u Lučkoj kapetaniji Šibenik jučer, 6. kolovoza u 19:25 sati, o čemu je Lučka kapetanija Šibenik obavijestila MRCC Rijeka, nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe resornog Ministarstva te Postaju pomorske policije Šibenik.

Na dojavljenoj poziciji pomorske nesreće uočena je motorna jahta ‘SHIVA’, duljine 16.8 metara, austrijske zastave, dok je plutala zahvaćena požarom, privezana na bovu u uvali Hiljača, na otoku Žutu.

Nedugo prije dolaska službenika LK Šibenik i pripadnika Javne vatrogasne postrojbe, djelatnici obližnjeg ugostiteljskog objekta vlastitom brodicom oteglili su motornu jahtu na udaljeni vez, kako ne bi predstavljala opasnost za druga plovila i okoliš.

Vatrogasci su požar na jahti gasili sinoć do 23:00 sata, nakon čega je ustanovljeno oštećenje nadgrađa gotovo do razine mora, dok na mjestu nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. Preliminarnim očevidom na poziciji nesreće utvrđeno je da nitko od četiri člana posade, svi državljani Republike Austrije, u trenutku izbijanja požara nisu boravili na jahti te su izjavili da je u brodskim spremnicima preostalo oko 2 tisuće litara diesel pogonskog goriva.

Iz nadležnosti Lučke kapetanije Šibenik vlasniku opožarene motorne jahte izrečen je nalog za komercijalno uklanjanje i zbrinjavanje podrtine u što kraćem roku, dok će se točan uzrok ove pomorske nesreće ustanoviti daljnjim očevidnim radnjama.

N.H.

foto: MMPI