Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Nedostatak kvalitetnih kadrova sve je veći problem u turizmu

Nedostatak kvalitetnih kadrova sve je veći problem u turizmu

Prema podacima e-visitora, u prvih pet mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno 3 milijuna dolazaka i 9 milijuna 300 tisuća noćenja. Dvoznamenkasti je to porast u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Više je i domaćih gostiju. Splitsko-dalmatinska županija i ove godine obara rekorde zahvaljujući promidžbi, atraktivnoj ponudi i novim ulaganjima.

U hotelu Plaža, u Dućama pokraj Omiša, obavljaju se posljednje pripreme uoči otvorenja. Sa stotinjak luksuznih soba i popratnim sadržajem, hotel je najveća investicija u županiji, teška 103 milijuna kuna. Hotel će zaposliti sedamdeset radnika, očekuju 30 tisuća noćenja u sezoni, koja će trajati devet mjeseci. Novi smještajni kapaciteti, ali i turistički uzlet Dalmatinske zagore, daju vjetar u leđa Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dvadeset i tri posto više dolazaka, podjednako toliko i noćenja, a špica sezone nije još počela. Vile s bazenima su posebno tražene, ova je podno Mosora, na šesto metara nadmorske visine, piše Hrt.

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da pored silne vojske nezaposlenih Hrvatsku muči problem nedostatka sezonaca. Povećanjem smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta zahtjevi su sve veći, a npr. Slavonaca kojih je godinama bilo najviše kao sezonaca na našem Jadranu sve je manje. Otišli su trbuhom za kruhom u Irsku i Njemačku gdje su bolje plaćeni i imaju bolje uvjete.

Od sezonskog rada teško se može živjeti cijelu godinu. Problem su i kvote za uvoz strane radne snage koje treba uskladiti s potrebama u ugostiteljstvu i turizmu. Najviše nedostaje konobara, kuhara, osobito vrhunskih – za hotele s četiri zvjezdice, te sobarica s iskustvom i čistačica. Ono što je možda najveći problem je što ne školujemo dovoljno stručnog kadra –  školkarci radije izabiru gimnaziju nego strukovne škole.

novo.hr

foto: scr.hrt