tehnologija

Home / ostalo/Poslovne vijesti/tehnologija / Neto dobit HT-a u prvom kvartalu 185,6 milijuna kuna

Neto dobit HT-a u prvom kvartalu 185,6 milijuna kuna

Hrvatski Telekom (HT) je u prvom tromjesečju ostvario neto dobit od 185,6 milijuna kuna, što je 15,8 posto više nego u istom razdoblje prošle godine, objavila je ta tvrtka u petak.

Ukupni konsolidirani prihodi ostvareni su u iznosu od 1,77 milijardi kuna, što je za 1,3 posto manje nego u istom razdoblju lani. 

U priopćenju se navodi kako MSFI 16, računovodstveni standard koji se primjenjuje od 1. siječnja ove godine, ima materijalni utjecaj na financijska izvješća, osobito na ukupnu imovinu, rezultate poslovanja, novac ostvaren iz poslovanja i predstavljanje financijskog položaja.

U prvom tromjesečju EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova povećala se za 22 milijuna kuna, odnosno 3,4 posto, na 673 milijuna kuna.

Marža EBITDA-e nakon najmova na razini je od 37,9 posto.

Snažan rast EBITDA-e djelomično je pod utjecajem jednokratnih stavki kao što je transakcija vezana za Evo TV i drugo, ističu iz HT-a.

Napominju i kako im raste broj korisnika Magente 1 (objedinjena ponuda fiksnih i mobilnih usluga) koja na hrvatskom tržištu ima više od 230 tisuća korisnika, a broj korisnika povećao se za 10,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Iz HT-a podsjećaju da su 1. ožujka, nakon odobrenja nacionalne regulatorne agencije (HAKOM-a), od Hrvatske pošte kupili poslovanje Evo TV.

S Evo TV-om, baza korisnika naplatne televizije HT-a povećala se u odnosu na prvo tromjesečje lani za 17,8 posto te broji 488 tisuća korisnika naplatne televizije.

U prvom tromjesečju 2019. realizacija kapitalnih ulaganja iznosi 386 milijuna kuna te je u odnosu na prvo tromjesečje 2018. manja kao rezultat sezonskih utjecaja. Izgledi u pogledu kapitalnih ulaganja za 2019. ostaju isti kako je objavljeno, odnosno otprilike na razini 2018.

HT je u prvom tromjesečju nastavio s ulaganjima u optičku infrastrukturu te je modernizirao nepokretnu pristupnu mrežu za pristup sljedeće generacije (NGA) i ostvario pokrivenost za 59 posto kućanstava brzinom većom od 30 Mbit/s i za 22 posto kućanstava brzinom većom od 100 Mbit/s.

Također, nastavio je s investicijskim programom modernizacije pokretnih radijskih i transportnih mreža kao i s unaprjeđenjem pokrivenosti pokretne mreže i njezine brzine.

Komentirajući poslovne rezultate za prvo tromjesečje novi predsjednik Uprave Konstantinos Nempis je rekao da su “odlični poslovni rezultati u prvom tromjesečju odraz nastavka uspješnog poslovanja Hrvatskog Telekoma”.

K.N./hina

foto: HT

Tagovi: ,