Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Neto dobit HT-a u prvom polugodištu 435,3 milijuna kuna

Neto dobit HT-a u prvom polugodištu 435,3 milijuna kuna

Neto dobit Hrvatskog Telekoma (HT) u prvom polugodištu iznosila je 435,3 milijuna kuna, što je 1,2 posto manje od dobiti iz istog lanjskog razdoblja, pokazuju podaci iz HT-ova konsolidiranog nerevidiranog financijskog izvještaja objavljenog u četvrtak.

EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova za prvo polugodište iznosi 1,4 milijarde kuna, što je manje za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 Ukupni konsolidirani prihodi u prvom polugodištu 2019. ostvareni su u iznosu od 3,7 milijardi kuna, što je 0,4 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Tom pozitivnom razvoju najviše su pridonijeli rast prihoda u sistemskim rješenjima te pokretnim telekomunikacijama, kažu u HT-u.

Dodaju da je HT nastavio s kapitalnim ulaganjima te je u prvom polugodištu uloženo 729 milijuna kuna, većinom u modernizaciju infrastrukture za fiksnu i mobilnu mrežu. U odnosu na prvo polugodište 2018. ulaganja su manja kao rezultat sezonskih oscilacija, dok izgledi u pogledu kapitalnih ulaganja za cijelu 2019. ostaju otprilike na razini 2018., kaže se u priopćenju o polugodišnjim HT-ovim poslovnim rezultatima. 

Navodi se i da je HT nastavio s velikim investicijskim programom modernizacije pokretnih radijskih i transportnih mreža diljem Hrvatske, kao i povećanjem kapaciteta na 4G mreži, a da bi se uspješno odgovorilo sve većim zahtjevima za podatkovnim uslugama, naročito u turističkim područjima Hrvatske. 

Trenutačno je modernizirano 64 posto cjelokupne mreže. Mreža je modernizirana u Istri, Zagrebačkoj županiji, Gradu Zagrebu i duž čitave obale te na tim područjima omogućuje 30 posto veće brzine. Do kraja tekuće godine modernizacija mreže bit će završena i u ostalim dijelovima Hrvatske, te će mreža biti potpuno spremna za implementaciju 5G tehnologije”, kažu u HT-u.

K.N.

foto: HT

Tagovi: