Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Nezadovoljni vozači autobusa 24. kolovoza obustavit će vožnju

Nezadovoljni vozači autobusa 24. kolovoza obustavit će vožnju

Udruga sindikata vozača i Sindikat prometa i veza poslali su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću jer nije odgovorio na njihove zahtjeve koji uključuju da i vozači u cestovnom prometu budu službene osobe i uređenje tržišta u javno linijskom prijevozu putnika autobusima. Najavili su djelomičnu obustavu rada sredinom rujna.

Zbog svega toga najavljujemo djelomičnu obustavu rada 23. kolovoza 2019. na svim linijama prijevoza putnika, u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu u cijeloj Hrvatskoj na sat vremena. U slučaju da nas i tada ignorirate krećemo sa generalnim štrajkom početkom školske nastave dana 09. rujna 2019.‘, najavljuju.

U pismu podsjećaju da su 19. srpnja ta dva sindikata koja djeluju u 26 tvrtki sa 7000 zaposlenika u javno linijskom prijevozu putnika autobusima od Vukovara, Varaždina, Umaga pa sve do Dubrovnika obratili premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, ministru gospodarstva Damiru Horvatu, ministru financija Zdravku Mariću i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, u dva pisma s konkretnim zahtjevima.

Prvi im je zahtjev da se uredi tržište u javno linijskom prijevozu putnika autobusima, prenosi poslovni.hr. To uključuje i primjenu Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu koji je prošao e-savjetovanje.

Drugi im je zahtjev da izmjenama Kaznenog zakona vozači autobusa također dobiju status službene osobe zbog stalnih prijetnji i fizičkih napada na njih.

novo.hr

foto: arhiva.nh