Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Nezaposlenost u Njemačkoj rekordno niska u prosincu; zaposlenost u 2016. rekordno visoka

Nezaposlenost u Njemačkoj rekordno niska u prosincu; zaposlenost u 2016. rekordno visoka

Nezaposlenost se u Njemačkoj u prosincu zadržala na rekordno niskoj razini dok je zaposlenost dosegnula novu najvišu razinu od ponovnog ujedinjenja zahvaljujući snažnom gospodarstvu, niskim kamatama i pojačanoj javnoj potrošnji, pokazali su u utorak podaci Savezne agencije za rad (BAA).

U Njemačkoj je u posljednjem mjesecu prošle godine bez posla bilo 2,638 milijuna građana, 17 tisuća manje nego u prethodnom mjesecu, pokazuju sezonski prilagođeni podaci BAA.

Analitičari koje je anketirao Reuters procijenili su da će se njihov broj smanjiti za pet tisuća.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti zadržala se na 6,0 posto, najnižoj razini od ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine.

“Pozitivan trend na području nezaposlenosti nastavljen je na kraju godine”, konstatirao je čelnik BAA Frank-Juergen Weise.

U cijeloj 2016. godini zaposleno je bilo rekordnih 43,4 milijuna građana, jedan posto više nego u prethodnoj godini, u kontekstu povoljnih trendova na tržištu rada zahvaljujući nastavljenom gospodarskom rastu, niskim kamatnim stopama i pojačanoj javnoj potrošnji.

“Dugotrajno snažno povećanje zaposlenosti posustalo je nakon ljetnih mjeseci ali potražnja za novim radnicima i dalje je na visokoj razini”, konstatira Weise.

D.B./hina

foto: DW