Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/turizam / Nijemici nakon nesreće spašen život zahvaljujući slučajnom boravku doktora

Nijemici nakon nesreće spašen život zahvaljujući slučajnom boravku doktora

Sreća je htjela da su se na Žirju našli neki doktori i medicinske sestre kad je u prometnoj nesreći s motocikla pala Nijemica. Minute su vrijedile zlato dok su čekali hitnu pomoć. Ovu situaciju, koja nije usamljena na Jadranu, ispričao je šibenski gradski vijećnik Anton Dobra koji je i sam s otoka Žirja.

Stara poslovica kaže. Na muci se poznaju junaci. Kad se na otoku nešto desi, onda smo svi ko jedan. Hvala našim vatrogascima, našim mještanima, doktorima i sestrama koji su na odmoru i nesebično daju sebe… Hvala kapetaniji i hitnoj službi na brzini dolaska. Još jedan dokaz da otoci moraju imati svoga doktora, bar u ljetnim mjesecima. A o brzom plovilu da i ne govorim. Jer ljudski život nema cijenu, napisao je Anton Dobra na Facebooku, nakon čega je za morski.hr ispričao i što se dogodilo:

Nijemica je pala s motora i zadobila teške ozljede. Sreća da je bilo par doktora i sestara na Žirju pa su reagirali dok hitna i kapetanija nisu došli. Mještani su je prevezli do rive, reagirao je i lokalni DVD. Svi se slože kad je problem – priča Dobra i spominje problem s kojim se suočava otok na kojem zimi živi oko 200 prijavljenih stanovnika, a ljeti tamo boravi oko 1500 ljudi. Kaže da ih je ljeti još toliko na brodovima u žirjanskim valama.

Najudaljeniji naseljeni šibenski otok 2016. godine dobio je novu, modernu ambulantu sa stanom u kojemu stalno boravi medicinska sestra, no to za špicu turističke sezone nije dovoljno. Dobra pojašnjava i zašto.

Žirje nema ni heliodroma

– Nemamo doktora. Medicinska sestra je tu samo radnim danima. Hitna dolazi s kapetanijom, a gdje je brzi brod hitne pomoći za takve slučajeve?  Imamo ambulantu i sestru koja radi 5 dana, a vikendom nema ni nje. Doktoru treba cca 40 min da dođe iz Šibenika brodom Lučke kapetanije, a heliodrom za hitne slučajeve ni nemamo! Stotine brodova svaki dan oko Žirja, uvijek pomorske nesreće, a mi nemamo ni torbu hitne pomoći – ljutit je Dobra.

Nema tu ništa posebno dramatično, zapravo je uobičajena procedura. Kad imamo poziv od hitne medicinske službe, ide se na otok i dovedemo pacijenta. Upalimo rotaciju i brod vozi prilično brzo, 24 NM gdje smije glisirati. Taj dan smo imali čak tri medicinska prijevoza sa šibenskih otoka – rekao nam je kapetan Lučke kapetanije Šibenik Robert Baljkas, koji potvrđuje da je brod kojim prevoze doktora prilično brz, no nažalost ni brzina uvijek ne pomaže.

Kako neslužbeno doznajemo, jednoj osobi koja je istog dana doživjela udar električne struje na otoku Prviću i dalje nije dobro. Ipak, boravak doktora na otocima, barem u ljetnom periodu, pripravnost medicinskog tima s gliserom i izgradnja heliodroma pomogla bi puno da najisturenije dijelove Hrvatske učini sigurnima i ugodnima za boravak.

Stara poslovica kaže..Na muci se poznaju junaci.Kad se na otoku nešto desi onda smo svi ko jedan. Hvala našim…

Objavljuje Anton DobraPetak, 23. kolovoza 2019.

novo.hr

foto: fb.AntonDobra