Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Njemačka usvojila strategiju za tehnologiju blockchaina, protiv izdavanja paralelnih privatnih valuta

Njemačka usvojila strategiju za tehnologiju blockchaina, protiv izdavanja paralelnih privatnih valuta

Njemačka vlada usvojila je strategiju za tehnologiju blockchaina koju namjerava upregnuti u digitalizaciju gospodarstva, ističući ujedno da se izričito protivi uvođenju privatnih paralelnih valuta.

Cilj je strategije iskoristiti tehnologiju blockchaina i njezine potencijale za digitalizaciju gospodarstva i društva u cjelini, poručju iz njemačke vlade.

Blockchain je šifrirana baza podataka sažetih u blokove koji se pohranjuju na svim računalima u mreži blockchaina istodobno. Sadržaj baze dostupan je svima ali je njime jako teško manipulirati, stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici njemačke vlade.

“Šifrirane banke podataka otvaraju raznovrsne mogućnosti primjene – primjerice na području logistike, energetike, te pri sklapanju ugovora i verifikaciji dokumenata”, tumače u vladi.

Među prioritetnim područjima primjene nove tehnologije izdvajaju financijski sektor, inovacije, investicije, usluge upravljanja i distribuciju informacija.

„Želimo biti lideri i dodatno ojačati vodeći status Njemačke na području tehnologije”, poručio je ministar financija Olaf Scholz.

Tehnologija blockchaina mogla bi pomoći u tome jer će biti osnovna gradivna jedinica Interneta u budućnosti, dodaje njemački ministar.

U vladi vode računa i o mogućim rizicima koje nova tehnologija donosi.

“Istovremeno moramo zaštititi potrošače i državni suverenitet. Izdanje valute ključni je element tog suvereniteta koji nećemo prepustiti privatnim tvrtkama”, naglasio je.

Krajem prošlog tjedna Scholz i njegov francuski kolega Bruno Le Maire upozorili su da virtualne valute predstavljaju rizik za potrošače, financijsku stabilnost i monetarni suverenitet europskih država, osvrnuvši se na Facebookov projekt uvođenja digitalne valute libre.

Francuska i Njemačka smatraju da projekt Libra, kako je prezentiran u Facebookovu planu, ne ulijeva povjerenje da će se tim rizicima primjereno pristupiti”, kazala su dvojica ministara u zajedničkoj izjavi, objavljenom na neformalnom sastanku ministara financija eurozone u Helsinkiju.

Njemačka je vlada u danas usvojenoj strategiji najavila da namjerava blisko surađivati s europskim i međunarodnim saveznicima kako bi spriječili da kriptovalute ‘pokrivene’ tradicionalnim novčanim depozitima, kratkoročnim državnim dužničkim papirima odnosno zlatom postanu alternativne valute.

Iz vlade poručuju i da će intenzivirati dijalog s domaćom središnjom bankom o uvođenju digitalnog novca kako bi se temeljito upoznali s aktualnim stanjem na tom području i otklonili moguće rizike.

Ujedno namjeravaju ove godine predložiti i zakone koji bi omogućili uvođenje elektroničkih obveznica utemeljenih na blockchainu, stoji u dokumentu.

K.A./hina

foto: arhiva.nh

Tagovi: