Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Njemački Bosch od 2020. planira poslovati s nultom stopom emisije ugljika

Njemački Bosch od 2020. planira poslovati s nultom stopom emisije ugljika

Dobavljač automobilskih dijelova Bosch u četvrtak je priopćio kako planira od 2020. godine proizvoditi nultu neto stopu emisija ugljika te kako će tijekom sljedećeg desetljeća potrošiti dvije milijarde eura na obnovljivu električnu energiju.

Naši proračuni pokazuju da je to moguće, tako da ćemo to i napraviti. Od 2020. godine Bosch više neće ostavljati ugljični otisak”, izjavio je glavni izvršni direktor Boscha Volkmar Denner.

Neizbježne emisije, kako kaže Denner, kompenzirat će se ulaganjima u ekološke projekte, dok će poslovanje skupine biti energetski učinkovitije a u planu je i kupnja više struje proizvedene iz obnovljivih izvora.

„Klimatske promjene ne čekaju i moramo brže reagirati kako bismo postigli ciljeve Pariškog sporazuma”, dodao je.

Bosch je izvijestio kako će moći prepoloviti troškove mjera uštedom od gotovo milijardu eura koje će u narednom desetljeću postići učinkovitijim korištenjem energije.

Tvrtka namjerava smanjiti emisije ugljičnog dioksida, koje su u proteklim godinama uglavnom stagnirale, za jedan do dva posto godišnje.

Osim toga, u četvrtak je Bosch objavio pojedine financijske informacije o poslovanju u 2018. godini, dodajući detalje preliminarnom izvješću objavljenom u siječnju.

Prihodi grupe neznatno su se povećali, na 78,5 milijardi eura, dok je operativna dobit porasla sedam posto na 5,5 milijardi eura.

Šefovi očekuju da će 2019. godina biti teška za automobilsku industriju diljem svijeta, predviđajući pad proizvodnje, posebno u Kini.

Unatoč tome, Bosch namjerava „neznatno povećati” prodaju na godišnjoj razini, ističući kako su njegovi poslovni rezultati u prvom ovogodišnjem tromjesečju bili na razini prva tri mjeseca 2018. godine.

P.T./hina

foto: Bosch