gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Njemački uzgajivači hmelja traže kupce

Njemački uzgajivači hmelja traže kupce

Proizvodnja hmelja u Njemačkoj nadmašit će i ove godine potražnju, upozorava udruga uzgajivača, istaknuvši da pad otkupnih cijena ugrožava egzistenciju brojnih obitelji koje se tradicionalno bave tom kulturom.

Njemačka je ove godine zahvaljujući dobroj berbi ponovo zasjela na vrh svjetske ljestvice proizvođača hmelja, ali ponuda će ponovo nadmašiti potražnju, i to 11. godinu zaredom, upozoravaju u udruzi uzgajivača.

Alfa kiselina, prirodni sastojak hmelja, pivu daje gorak okus, ali biljka se kroz povijest, osim u proizvodnji piva, koristila i kao prirodni konzervans.

Pivari su do sada otkupljivali 99 posto uroda hmelja, ali dugoročni ugovori o otkupu istječu u idućim godinama pa bi se poljoprivrednici mogli naći u problemima.  

Urod je ove godine dobar zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, uz ubranih 46.536 tona. Čak 41 tisuća tona proizvedena je u Bavarskoj, u Hallertauu i Spaltu.

Mnogi pivari već su naručili više hmelja nego što mogu preraditi, a neki su odgodili ili otkazali nabavu iz dosadašnjih kvota, kaže predsjednik Udruge njemačkih uzgajivača hmelja Adolf Schapfl.

“U nekim slučajevima cijene su u posljednje dvije godine pale za 90 posto”, upozorio je Schapfl. “U takvim uvjetima uzgoj hmelja postaje ekonomski neisplativ i mnoge će obitelji koje ga uzgajaju propasti”, poručio je čelnik udruge.

K.A.

foro: fah