Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Nobelova medalja ruskog novinara Muratova prodana na aukciji za ogroman iznos

Nobelova medalja ruskog novinara Muratova prodana na aukciji za ogroman iznos

Nobelova medalja ruskog novinara Dmitrija Muratova prodana je u ponedjeljak na aukciji za 103,5 milijuna dolara, a prikupljen iznos usmjerit će se na pomoć raseljenoj ukrajinskoj djeci. 

Iznos će se donirati UNICEF-ovom programu pomoći raseljenoj djeci iz Ukrajine, priopćila je aukcijska kuća Heritage Auctions.

Muratov, glavni urednik lista Nove Gazete i oštar kritičar Kremlja, prošle godine je Nobelovu nagradu za mir podijelio s filipinskom novinarkom Marijom Ressom. Posvetio ju je šestero svojih novinara koji su poginuli zbog svojega rada.

Nova Gazeta je objavila početkom ožujka da će ukloniti materijal o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini sa svoje internetske stranice zbog cenzure, kao odgovor na prijetnje kaznenim progonom novinara i građana koji ne budu podržavali službeno stajalište vlade o ratu u Ukrajini. 

U videu koji je objavio Heritage Auctions, Muratov je rekao da osvajanje Nobelove nagrade “daje priliku da vas se čuje”.

Najvažnija poruka danas je da ljudi shvate da se odvija sukob i da moramo pomoći ljudima koji najviše pate”, dodao je ruski novinar, posebno istaknuvši “djecu u izbjegličkim obiteljima”. 

Z.M./H

foto: epa