Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / NOVA REGULATIVA U PROMETU: Ukida se 0,5 promila, prekoračenje brzine od 10% neće se tolerirati

NOVA REGULATIVA U PROMETU: Ukida se 0,5 promila, prekoračenje brzine od 10% neće se tolerirati

Završeno je javno savjetovanje o novom Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa RH 2020.-2030. U objavljenom izvješću navodi se da je novim planom određeno 13 područja djelovanja, za svako od njih predložene su mjere. Za područje Vožnja bez utjecaja alkohola, droga i lijekova, kao jedna od mjera navodi se da će se istražiti mogućnost i učinkovitost promjene graničnih vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača.

Kako piše Večernji list, provedba ove mjere mogla bi početi od ove godine do 2023. Trenutno je na snazi regulativa koja dopušta 0,5 promila alkohola u krvi vozača, no to se ne odnosi na profesionalne i mlade vozače. Jedna od mjera je i da se istraži učinkovitost sustava Alcohol Interlock i njegov utjecaj na smanjenje broja nesreća te da se potiče profesionalne vozače na korištenje tog sustava. Sukladno provedenim istraživanjima učinkovitosti, predložit će se i obveza ugradnje uređaja Alcohol Interlock u vozila osoba koje su više puta uhvaćene pijane u vožnji.

Također, potaknut će se i jedinice lokalne samouprave da nabave uređaje za mjerenje brzine, pri čemu će se tolerancija uređaja za mjerenje brzine svesti na minimalno moguću. Ta tolerancija, odnosno, sigurnosna razlika iznosi 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga iznosi 10 posto.

Večernji piše da je udruga Sigurnost u prometu kritizirala novi plan jer je, kako navode, donesen bez analize učinaka prošlog plana. Iz Udruge tako kažu da se u novom planu uopće ne navodi osnivanje Agencije za sigurnost cestovnog prometa, a što je bilo navedeno u prošlom planu i nije ostvareno. Iz MUP-a su odgovorili da je u izradi novog plana konzultiran širok krug stručnjaka i da se tako došlo do spoznaje da je za sadašnje prilike najbolje za nositelja provođenja plana imenovati MUP, a ne ad hoc osnivati novo tijelo.

N.H.

foto: MUP