Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Nove mjere zbog opasnosti od afričke svinjske kuge

Nove mjere zbog opasnosti od afričke svinjske kuge

Ministarstvo poljoprivrede uvodi nove preventivne mjere radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa afričke svinjske kuge u Hrvatsku. Farme koje ne zadovoljavaju sigurnosne uvjete neće smjeti prodavati ni premještati svinje, kolinje će biti dopušteno samo ako svinje pregleda veterinar, a uvode se i novčane nagrade za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje.

Zasad u Hrvatskoj nije zabilježen slučaj te bolesti kod domaćih i divljih svinja, ali preventivne mjere uvode se jer je afrička svinjska kuga potvrđena u susjednim zemljama, Mađarskoj i Srbiji. Svinjska kuga je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Prenosi se direktnim i indirektnim kontaktom, stvarima s kojima je u kontaktu bila zaražena svinja. 

Preventivne mjere su jedina prava zaštita, uzgajivači sami mogu najviše pridonijeti da u njihove uzgoje ne uđe zaraza, kazala je za Hrt načelnica Sektora za zaštitu zdravlja životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede Ljupka Maltar.

Minimalne biosigurnosne mjere na snazi su već 10 godina, a danas se potencira da se one poboljšavaju. Povećan je rizik, posebice u doba svinjokolje. Obavezan je pregled svinja na gospodarstvima koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima, dodala je.

novo.hr

foto: arhiva.nh