Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Odabir strateškog partnera za Croatiu Airlines u mirovanju zbog koronavirusa

Odabir strateškog partnera za Croatiu Airlines u mirovanju zbog koronavirusa

Postupak predlaganja i odabira strateškog partnera za Croatiu Airlines stavljen je u mirovanje zbog utjecaja epidemije koronavirusa na zrakoplovnu industriju, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U priopćenju se navodi kako je na današnjem sastanku Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera društva Croatia Airlines raspravljen dosadašnji tijek postupka pronalaska strateškog partnera kao i utjecaj koji pojava COVID-a 19 ima na stanje u zrakoplovnoj industriji.

“Temeljem rasprave Povjerenstvo je odlučilo, uslijed nepovoljne situacije i rizika trenutačno prisutnih u sektoru, prilagoditi dinamiku cijelog procesa na način da se uslijed više sile proces stavi u mirovanje, sukladno rokovima utvrđenim odlukom Vlade o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta osiguranja postupka dokapitalizacije društva Croatia Airlines”, kaže se u priopćenju.

Povjerenstvo će nastaviti kontinuirano pratiti razvoj situacije u zrakoplovnom sektoru, zaključuje se u priopćenju.

Vlada je u rujnu prošle godine donijela odluku kojom se stvaraju prethodno potrebni uvjeti da se osigura postupak dokapitalizacije Croatia Airlinesa. Prema toj je odluci, provedba postupka dokapitalizacije trebala započeti najkasnije 1. lipnja 2020. godine, uz otvoreni postupak u kojem će pravo sudjelovanja imati privatni investitori.

Zrakoplovna industrija teško je pogođena epidemijom koronavirusa, koja je uzrok otkazivanja tisuća letova i bitno smanjenoj potražnji za njezinim uslugama.

Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA), koje je član i Croatia Airlines, procjenjuje da će se prihodi aviokompanija smanjiti ove godine zbog epidemije koronavirusa za minimalno 63 milijarde dolara. Ta procjena zasniva se na pretpostavci da se virus može obuzdati, no ako se nastavi širiti, iznos bi mogao porasti na 113 milijardi dolara, upozorava IATA.

Izvršni direktor Air France-KLM-a Benjamin Smith ovaj tjedan je ustvrdio da je industrija teško pogođena širenjem virusa, te da bi planirane inicijative za oporezivanje zračnih putovanja trebalo staviti na led. 

Također je rekao da će poremećaji uzrokovani koronavirusom povećati pritisak na konsolidaciju i spajanja u zrakoplovnoj industriji. “Definitivno vjerujem da će ovo ubrzati konsolidaciju”, rekao je Smith, ne naznačivši hoće li ona biti potaknuta bankrotima, spajanjima ili zbog oba ta uzroka.

Rekao je i da će pravi test utjecaja koronavirusa doći uz ljetne rezervacije i cjelovitiju ekonomsku sliku o tome kako zaraza dugoročno utječe na zračna putovanja.

Direktor Ryanaira Michael O’Leary više je optimističan. On smatra da će psihoza oko koronavirusa usporiti posao na nekoliko tjedana, a da će nakon toga “ljudima koronavirus dosaditi”. Očekuje i da će se promet ponovo povećati u svibnju ili lipnju.

K.N./hina

foto: CA