Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Osnovana udruga vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska

Osnovana udruga vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska

Osnovana je i četvrta regionalna vinogradarska organizacija – Bregovita Hrvatska, izvijestili su u utorak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Udruga okuplja vinare i vinogradare s područja Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Četvrta regionalna vinogradarska organizacija – Bregovita Hrvatska osnovana je s ciljem razvoja i jačanja vinarstva u Hrvatskoj, a uz potporu HGK. 

Središnja Hrvatska ima veliki vinogradarski i vinarski potencijal, obuhvaća sedam županija i grad Zagreb, a pod vinogradima je 20 posto od ukupnih hrvatskih vinogradarskih površina”, ističe potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević. 

Dodaje kako se na tom području proizvodi 17,5 posto ukupne hrvatske proizvodnje grožđa i vina prema evidencijama iz Vinogradarskog registra, a od 12 zaštićenih oznaka izvornosti njih pet na razini vinogradarskih podregija odnosi se na središnju Bregovitu Hrvatsku.

Kovačević se nada da će se ova Udruga, zajedno s još tri postojeće regionalne udruge – Vinistra, Vina Dalmacija i Graševina Croatica – uklopiti u jedinstveni mozaik klimatskih, povijesnih, zemljopisnih i sortnih specifičnosti hrvatskih regija.

Za predsjednika Udruge izabran je Marko Miklaužić, vlasnik vinarije Miklaužić, a za zamjenika Josip Tržec iz vinarije Šafran.

Miklaužić je istaknuo kako su vinarstvo i vinogradarstvo najrazvijeniji dio poljoprivrede te kako kao turistički orijentirana zemlja vrlo malo koristimo resurse kontinentalnog dijela. “Trebamo ponuditi gostima ono najbolje što imamo, a to su autohtona hrana i vino”, rekao je, dodajući kako će se kroz rad Udruge to nastojati poboljšati.

Po podacima HGK, izvoz vina prošle je godine porastao za 23 posto, i to prvenstveno u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca, ali i dalje pokriva tek 53 posto uvoza.

Stoga je stvaranje i jačanje regionalnih organizacija, uz rješavanje sivog tržišta i prekomjernog uvoza, jedna od najvažnijih karika u lancu povećanja konkurentnosti i brendiranja Hrvatske kao vinske turističke destinacije, ističu iz Komore.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić je pozdravio inicijativu okupljanja proizvođača, naglasivši da je to preduvjet za uspješno funkcioniranje novog sustava.

Početkom travnja na snagu je stupio novi Zakon o vinu koji, kako je istaknuo Karalić, rješava sva otvorena pitanja proizvođača,  donosi administrativno i financijsko rasterećenje sektora u vrijednosti od 12 milijuna kuna, a uvodi se i bolja kontrola slijedivosti grožđa i vina.

Prema novom Zakonu, regionalne su organizacije zadužene za promoviranje lokalnih vinara i vina, uključujući i marketinško označavanje. Te su organizacije postale partneri tijela izvršne vlasti u provedbi nacionalnog postupka zaštite oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla vina, a sudjeluju i u strateškom planiranju za sektor vinogradarstva i vinarstva kroz rad u Savjetu za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede. Također su službeni partner Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u predlaganju ocjenjivača za rad u komisiji za organoleptičko ocjenjivanje vina te u razmjeni podataka o proizvodnji vina i zaštićenim oznakama.

P.T./hina

foto: novo.hr