Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Otvoren 7. Međunarodni pčelarski sajam “Dalmatina”

Otvoren 7. Međunarodni pčelarski sajam “Dalmatina”

U Splitu je u suboti otvoren 7. Međunarodni pčelarski sajam “Dalmatina” na kojem sudjeluje 85 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Tijekom vikenda održat će se desetak zanimljivih predavanja, a posjetitelji će osim domaćeg meda moći kupiti i različitu opremu za pčelare.

 Sajam je otvorio splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja koji je još prije sedam godina, kada je bio načelnik općine Dugopolje, prepoznao značaj pčelarstva i proizvodnje meda za Dalmaciju, rečeno je na otvorenju.

Splitsko-dalmatinska županija najjača je po proizvodnji meda ne samo kao prehrambenog artikla već i kao lijeka. Upravo je zato jako bitno poduprijeti pčelare, ojačati proizvodnju i poduzimati mjere kako spriječiti uvoz nekvalitetnih i štetnih prehrambenih proizvoda, rekao je župan Ževrnja.
“Čvrsto vjerujem da će se tome stati na kraj kao što smo poduprli zadnje mjere Vlade i Ministarstva poljoprivrede o pojačanju inspekcijskog nadzora nad uvozom mesa. Već niz godina čekamo da se stane na kraj uvoznom lobiju koji ne mari za zdravlje građana i za hrvatskog proizvođača. Osobno podržavam takve mjere. Moramo štititi naše nacionalne interese”, rekao je Ževrnja.

Naglasio je kako Hrvatska ima toliko potencijala da bi mogla prehraniti više od 20 milijuna stanovnika. No, nažalost imamo ogromne deficite od sedam milijardi kuna hrane koja se više uveze nego što je se izveze, dok su nam oranice i pašnjaci pusti, dodao je.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji  800 pčelara s ukupno 34 tisuće košnica

Predsjednik Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije Ivan Mravak rekao je kako je sajam vrlo značajan jer se na njemu educiraju mladi pčelari, razmjenjuju se informacije, te se može kupiti moderna pčelarska oprema.

Broj pčelara u porastu je u Splitsko-dalmatinskoj županiji i sada ih je oko 800, a s ukupno 34 tisuće košnica.

Mravak je rekao da sve četiri dalmatinske županije rade na zaštiti svog meda nakon čega bi trebali dobiti markicu i zaštitu.
“Svi će ti medovi biti praćeni i kontrolirani, pa će građani biti sigurni da su kupili izvorni dalmatinski med. Hrvatski pčelarski savez radi i na izradi jedinstvene tegle za hrvatske pčelare koju će moći dobiti isključivo pčelari. Oni će prethodno morati prijaviti količinu meda koju su proizveli nakon čega će im inspekcija kontrolirati med. Tada ćemo, za razliku od sada kada se u brojnim trgovačkim lancima prodaju lažne patvorine meda, imati isključivo kontroliran i izvorni med Dalmacije”, najavio je Mravak.
Predsjednik Pčelarskog saveza Hrvatske i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek rekao je da je pred hrvatskim pčelarima još dosta posla – od zaštite i brendiranja meda, pa sve do problematike potpora.

Podsjetio je da su se u proteklih godinu dana izmijenila tri ministra poljoprivrede, naglasivši kako su s ministrom Tomislavom Tolušićemveć odradili prve radne sastanke, povukli prve korake i postigli određena rješenja.

novo.hr/hina

foto: hina