Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Otvoren prvi kamp u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, rastu investicije u turizam

Otvoren prvi kamp u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, rastu investicije u turizam

ZAGREB, 6. srpnja 2016. (novo.hr/hina) – Početkom ovoga tjedna u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji otvoren je prvi kamp, na seoskom domaćinstvu Vinia u mjestu Puričani kod Bjelovara, a očekuje se da će ta i druge investicije ove godine potaknuti daljnji dvoznamenkasti rast turističkog prometa županije, ističu iz Turističke zajednice te županije.

“Prvi kamp na području županije vlastitim je ulaganjima u sklopu svog OPG-a otvorila obitelj Šapić, koju zovemo i pionirima županijskog turizma. Iako je riječ o malom kampu na seoskom domaćinstvu, bilježe odlične prve najave i posjetu većinom stranih turista, najviše iz Slovenije”, ističe za Hinu direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Jasna Fila.

Ocjenjuje da je otvaranje tog kampa, kao i poslovanje agroturizma obitelji Šapić, odličan primjer i rezultat zajedničkog rada županijske TZ i privatnog sektora na edukaciji, promociji i realizaciji konkretnog turističkog prometa.

Fila ističe da je kampom, koji nudi četiri parcele za kampere i prikolice te prostor za oko 20 šatora, obitelj Šapić proširila svoju smještajnu ponudu na imanju u sklopu koje već otprije nudi kvalitetan smještaj u nekoliko soba, kao i raznoliku drugu ponudu, od izletničkih programa, kušanja vlastitih vina u vinariji i domaće bilogorske gastronomije do aktivnog odmora s ponudom konjičkog turizma i drugim uslugama.

“Vinia je već postala omiljeno izletište brojnih domaćih, a sve više i stranih gostiju, što pokazuju i rezultati po kojima je obitelj Šapić apsolutni rekorder u povećanju turističkog prometa u ruralnom turizmu u županiji i šire. Na njihovom agroturizmu broj noćenja porastao je s 840 u 2014. na više od 1.500 u 2015., da bi samo u prvih pet mjeseci ove godine već prešli 1.250 noćenja. Vrlo često ugošćuju brojne organizirane grupe, pa očekuju da će do kraja godine nadmašiti ukupne lanjske brojke”, naglašava Fila.

Nastavak dvozamenkastih turističkih porasta i investicija u Županiji

I cijela županija ove bi godine, očekuje Fila, mogla nadmašiti rekordne turističke brojke iz prošle godine, u kojoj je zabilježeno 65 tisuća noćenja, što je bilo 70 posto više nego u prethodnoj godini. Samo u lipnju ove godine zabilježili su povećanje broja noćenja od 20 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

“Pozitivan trend dolazaka i noćenja turista u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nastavlja se i u ovoj godini. Mada je teško očekivati velike poraste kao lani, ipak vjerujemo da će i u ovoj godini biti dvoznamenkasti, što dokazuje da smo na dobrom putu što se tiče promocije, programa i brojnih novih investicija koje se ove godine otvaraju za turističku infrastrukturu i drugu ponudu”, kaže Fila.

Iznosi pritom da su samo od kraja lipnja do prvih dana srpnja na području Županije otvorene tri veće investicije koje pridonose kvaliteti i većoj raznolikosti turističke ponude, a do kraja godine bit će ih još.

“Osim prvog kampa, nedavno je otvorena i raskošna ruralna kuća Vila Bilogora, u vlasništvu obitelji Rekić, kao i veliki Sportsko-rekreacijski centar Veliki Grđevac u sklopu Kulturnog centra Mate Lovrak koji ima nekoliko bazena, dječje igralište, sportske terene i druge sadržaje. Ukupna investicija u taj centar iznosila je oko 19 milijuna kuna, a najvećim je dijelom uz pomoć Županije financirana iz fondova EU-a”, naglašava Fila.

S projektima koji su sufinancirani iz EU fondova, Bjelovarsko-bilogorska županija među vodećima je u Hrvatskoj, pogotovo među kontinentalnim županijama, kao i po turističkim porastima u zadnjih godinu-dvije.

Komentirajući takve trendove, župan Damir Bajs ističe da Bjelovarsko-bilogorska županija ima velik potencijal za razvoj turizma jer ima puno toga što se može vidjeti samo u tom dijelu Hrvatske.

“Turistički porasti, kao i investicije u turističku i drugu infrastrukturu u županiji ne događaju se samo od sebe, nego su velikim dijelom rezultat zajedničkog rada privatnog i javnog sektora, za što je dobar primjer i OPG Šapić i sve što rade, uključujući i kamp koji su otvorili”, poručuje Bajs, koji očekuje da će se u kratkom vremenu otvoriti još četiri kampa na području županije.

FOTO: uniline.hr