Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Pala bugarska Vlada! Petkov krivnju svalio na Rusiju i ‘moćnu mafiju’

Pala bugarska Vlada! Petkov krivnju svalio na Rusiju i ‘moćnu mafiju’

Vlada bugarskog premijera Kirila Petkova u srijedu je izgubila glasovanje o nepovjerenju. Petkov je krivnju svalio na Rusiju i ‘moćnu mafiju’ u vlastitoj zemlji, piše Politico.

Petkov je na poziciji premijera tek šest mjeseci. Izglasan je za premijera nakon obećanja da će se boriti protiv neobuzdane korupcije u zemlji i natjerao je Sofiju da zauzme neobično čvrst stav protiv Rusije od invazije na Ukrajinu.

U glasovanju o nepovjerenju, oko 123 zastupnika od 239 u parlamentu glasalo je protiv njegove vlade.

Ovo je glasovanje jedan mali korak na vrlo dugom putu koji je pred nama. Obećavam da ćemo nastaviti bitku da povratimo zemlju i jednog dana ćemo imati Bugarsku bez gospodara lutaka, bez mafije – normalnu europsku državu”, rekao je ranije u obraćanju pred Narodnom skupštinom.

Podijelio je i popis ljudi koji su, kako je rekao, bili ključni za rušenje njegove administracije. Jedan od osoba na njegovoj listi je i ruski veleposlanik u Sofiji, a Petkov je optužio Rusiju da je izvršila svoj utjecaj na njegovu smjenu putem zastupnika iz krajnje desne stranke Preporod.

Petkov je odbacio bilo kakve razgovore s oporbenim strankama o formiranju koalicije, ali će tražiti prebjege iz stranaka kako bi dobio većinu za novu vladu i izbjegao prijevremene izbore.

Jučerašnje glasanje znači da stranka Kirila Petkova ima dodatnu priliku predložiti novu vladu, a ukoliko je ne uspije oformiti, druge stranke će imati dva pokušaja da to učine. Ukoliko svi ti pokušaji ne budu dali rezultat, predsjednik države će morati predložiti vladu nacionalnog spasa ili raspisati prijevremene izbore, koji bu bili četvrti opći izbori od travnja 2021. godine.

Prijedlog protiv vladajuće koalicije predložila je oporbena stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borissova, koja će vjerojatno imati koristi od novih anketa uz proruske stranke poput nacionalističkog Preporoda u društvu polariziranom gospodarskim problemima i ratom u Ukrajini.

Godišnja je inflacija u svibnju porasla na 15,6%, što je najviše u posljednje 24 godine. Ministar financija Assen Vassilev rekao je da je porast uglavnom posljedica visokih cijena energije i hrane, uzrokovanih ratom u Ukrajini.

Z.M.

foto: K.Petkov/gov.bg