Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Parafiran dogovor o plaćama u zdravstvu

Parafiran dogovor o plaćama u zdravstvu

Nakon što su se u Ministarstvu zdravstva usuglasili o povećanju plaća u zdravstvu za 7 posto od 1. rujna, Vlada i sindikati zdravstva parafirali su u Banskim dvorima dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU), koji regulira dodatke na plaću. Danas su održani i najavljeni prosvjedi. Zdravstveni radnici prosvjedovali su ispred općih bolnica u Bjelovaru i Slavonskom Brodu te KBC-a Dubrava u Zagrebu.

Vlada i sindikati dogovorili su povećanje dodataka na plaće od tri posto na uvjete rada za sve zaposlenike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju te četiri posto na odgovornost za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike i liječenja. To na godišnjoj razini iznosi oko 400 milijuna kuna. Sindikati i dalje žele da se riješi pitanje njihovih osnovica i prekovremenih sati.

Nisu svi naši radnici ovim zadovoljni, ali u ovim okolnostima nismo mogli izboriti više”, kazao je Stjepan Topolnjak ispred sindikata. Sindikate sada, dodao je, očekuju pregovori o osnovici plaća pa vjeruje da će u idućoj godini doći do određenog povećanja plaća i po toj osnovi.

Premijer Andrej Plenković je nakon parafiranja Kolektivnog ugovora u zdravstvu prvo čestitao svim sudionicima pregovora te je istaknuo kako je prijašnji kolektivni ugovor došao kraju i kako su pokušali iznaći rješenje za taj problem. Rekao je kako su u mandatu njegove Vlade osnovice plaća rasle za 11,5 posto.

Rekao je kako je stav ove Vlade da u kontekstu općeg gospodarskog rasta, povećanja zaposlenosti i povećanja osnovne plaće, nastoje da se povećavaju i plaće ljudi koji rade u privatnom i javnom sektoru. Dodao je akko je parafiranje ugovora “jedan važan korak naprijed, korak povjerenja, korak respekta i korak naše brige i želje da se svim zaposlenicima u sektoru zdravstva izađe u susret koliko može. Ova je Vlada uspjela biti razuman, dobar gospodar sredstava hrvatskih građana. Znači, da trošimo koliko zarađujemo i, ako možemo, nešto zaradimo.”

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako trenutno nije bilo moguće veće povećanje plaća u zdravstvu. “To je kompromis u smislu mogućeg”, kazao je.

“Iako svi zaslužuju veće plaće, hrvatska realnost je takva da ovom trenutku ne možemo više. Treba čuvati novce i za lijekove, grijanje, nabavku aparature, praćenje svih metoda liječenja”, poručio je Kujundžić.

novo.hr

foto: scr.arhiva