Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Petrokemija odabrala KPMG za izradu programa restrukturiranja

Petrokemija odabrala KPMG za izradu programa restrukturiranja

Nadzorni odbor Petrokemije dao je suglasnost na izbor tvrtke KPMG Croatia kao konzultanta za izradu programa restrukturiranja, izvjestili su u četvrtak iz te kutinske tvrtke.

“Nadzorni odbor Petrokemije dao je suglasnost na izbor tvrtke KPMG Croatia kao konzultanta za izradu programa restrukturiranja, sukladno propisanim aktivnostima iz odluke Vlade o davanju suglasnosti Petrokemiji za kreditno zaduženje u visini 200 milijuna kuna kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak”, navode iz Petrokemije.

Napominju i kako aktivnosti na izradi programa restrukturiranja započinju u četvrtak, 15. rujna.

Vlada u tehničkom mandatu na svojoj je sjednici 31. kolovoza dala je suglasnost i državno jamstvo Petrokemiji za ovo zaduženje, a ministar financija Zdravko Marić tom je prilikom istaknuo da financiranje Petrokemije kreditom HBOR-a predstavlja gospodarski interes za Hrvatsku, budući da je 79,85 posto dionica društva u državnom vlasništvu te se radi o društvu koje je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i značajan sudionik na regionalnom tržištu susjednih zemalja.

Dodao je da se odobrenjem ovog dugoročnog kredita izravno iz sredstava HBOR-a po Programu kreditiranja financijskog restrukturiranja Petrokemiji, uz 100-postotno državno jamstvo, omogućava refinanciranje dijela postojećih obveza kutinske kompanije, a stvorit će se i pretpostavke za bolju pregovaračku poziciju s dobavljačima prirodnoga plina. Time će se, prema riječima ministra financija, otvoriti prostor za nastavak započetih aktivnosti i daljnje mjere financijske i poslovne konsolidacije kompanije u ovoj godini, kao i pripremu proljetne sjetve 2017. godine na kvalitetnijoj razini od ovogodišnje.

Rekao je i da se državnim jamstvom kutinskoj tvrtki  omogućava financiranje s kamatnom stopom koja osigurava konkurentniju proizvodnju i prodaju te povrat kreditnih sredstava, s obzirom da se prošli put Petrokemija zadužila po stopi od 8 do 8,5 posto, a ovo će se zaduženje realizirati po dvostruko nižoj stopi.