Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Petrokemija započinje remont i investiciju od 45 milijuna kuna

Petrokemija započinje remont i investiciju od 45 milijuna kuna

ZAGREB, 27. lipnja 2016. (novo.hr/hina) – Kutinska Petrokemija u ponedjeljak je izvijestila da započinje remont postrojenja za proizvodnju mineralnih gnojiva, tijekom kojega će realizirati investiciju vrijednu 45 milijuna kuna financiranu većim dijelom kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Petrokemija će obaviti remont postrojenja za proizvodnju mineralnih gnojiva, po obimu radova jedan od većih zadnjih nekoliko godina, navode iz Petrokemije.

Remont započinje danas, 27. lipnja, obustavom rada postrojenja UREA 2, a zatim će 1. srpnja biti zaustavljena i ostala proizvodna postrojenja.

Radovi će se odvijati tijekom srpnja, a ponovni start postrojenja Amonijak planira se za 1. kolovoza nakon čega će uslijediti start ostalih postrojenja, ističu iz Petrokemije.

Napominju kako će tijekom remonta biti realizirana investicija “Mjera M7” na postrojenju UREA, čime će se postići značajno poboljšanje ekološkog standarda odnosno smanjenje onečišćenja otpadnih voda.

U cilju poboljšanja energetske učinkovitosti Petrokemija, kako navode, financira izgradnju visokotlačnog plinovoda od PMRS Kutina 1 do tvorničkog kruga (podzemni cjevovod) i dalje do postrojenja za proizvodnju amonijaka (nadzemni cjevovod).

Vrijednost investicije je 45 milijuna kuna, a većim dijelom financirana je putem HBOR-ova Programa “Kreditiranje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije”.

Iz Petrokemije ističu kako su u tekućem razdoblju osigurane dovoljne količine zaliha mineralnih gnojiva, kako bi se zadovoljila predviđena potražnja na domaćem i inozemnom tržištu.