

Pita sa sirom i makom
Pita sa sirom i makom je pravi starinski ‘comfort food’ koji je brzo gotov, a umjesto maka, možete upotrijebiti i mljevene orahe.
Sastojci za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 170 g margarina ili maslaca
- 3 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- pola praška za pecivo
- 1 žlica kiselog vrhnja
Sastojci za nadjev od maka:
- 7 žlica mlijeka
- 200 g mljevenog maka
- 150 g šećera
Sastojci za nadjev od sira:
- 500 g svježeg sira (preporučujemo Bohnec sir)
- 200 g šećera
- malo limunove korice ili limun šećera
- 3 bjelanjka
- 3 ravne žlice griza
Priprema:
-
U posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto, margarin ili maslac narežite na listiće, rukama zamijesite tijesto. Mijesite dok god ne dobijete lijepu glatku kuglu. Eventualno si pomozite zamijesiti uz malo brašna.
-
Tijesto prepolovite na 2 dijela, stavite ih u zasebne vrećice, jednu polovicu tijesta spremite u frižider (onu koju ćete valjati za dno), a drugu u škrinju (onu koju ćete ribati) na 30 minuta.
-
Dok se tijesto hladi, vi pospremite kuhinju i pripremite nadjeve.
-
Ugrijte mlijeko, pa ga prelijte po maku i šećeru, dobro promiješajte dok se ne spoji.
-
Sir izmiksajte zajedno sa šećerom i limunovom koricom sve dok ne postane kremast. Bjelanjke posebno izmiksajte u čvrsti snijeg, pa ih dodajte siru i šećeru, ručno spojite špatulom, pa na kraju dodajte griz, izmješajte.
-
Pećnicu zagrijte na 180 C.
-
Uzmite manju tepsiju u kojoj ćete peći pitu i izrežite si masni papir tih dimenzija.
-
Ohlađeno tijesto izvadite van iz frižidera, razvaljajte tijesto na masni papir, slobodno si ga gore malo pobrašnite da vam se ne lijepi za valjak. Premjestite tijesto zajedno s papirom u tepsiju.
-
Na tijesto stavite nadjev od maka, rukama ga lagano rasporedite, nemojte ga skroz utapšati u tijesto. Na mak stavite nadjev od sira, poravnajte.
-
Izvadite ono drugo tijesto iz škrinje i naribajte ga na pitu pomoću krupne rende.
-
Pecite pitu oko 35-40 minuta – kada bude rumena, gotova je. Zavisi od pećnice.
Napomena:
Ukoliko vas je strah da bi vam se nadjev od maka mogao odvajati od prhkog tijesta prilikom rezanja, tada tijesto prije pečenja prvo premažite s par žlica pekmeza po želji, pa tek tada stavite nadjev od maka i ostale slojeve. U ovom slučaju pekmez će poslužiti kao ljepilo između tijesta i nadjeva.
izvor: domacica.com.hr