Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Plenković o aferi u HEP-u: Trenutno se ne bavimo temom viškova plina

Plenković o aferi u HEP-u: Trenutno se ne bavimo temom viškova plina

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak da se trenutno ne bavi temom prodaje viškova plina HEP-a niti će se time baviti idućih nekoliko tjedana, ne želeći dati konkretan odgovor na pitanje imaju li ministar gospodarstva i čelnik HEP-a još uvijek njegovo povjerenje.

Otkrio je kada završava ljetni odmor. “Sljedeća sjednica Vlade bit će održana 17. kolovoza.”

Dvije važne teme

Plenković je rekao kako postoje dvije krupne političke teme.

Jedna je potpora županijama koje su poslale preliminarne procjene šteta od nevremena u prošlu srijedu i za koje kaže da je bilo “najgore nevrijeme otkada postoje meteorološka mjerenja”. Zahvalio je svim službama koje su pomogle tijekom i nakon nevremena. Naglasio je da je situacija posebno zahtjevna u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojoj postoji i problem svinjske kuge.

Druga tema je, kaže, okončanje štrajka u pravosuđu. “Bilo je krajnje vrijeme da se štrajk okonča”, kaže premijer i dodaje da je ponuda od 12 posto dobra ponuda.

“Imali smo jednu neuobičajenu odluku od strane Vrhovnog suda koji je ovaj štrajk proglasio zakonitim i time i pridonio na dužinu trajanja štrajka”, rekao je Plenković dodajući kako vjeruje da će s vremenom, kako se budu kristalizirali obrisi daljnjeg povećanja plaća, pogled na ovu situaciju biti realniji.

Na pitanje misli li da može doći do lančane reakcije zbog štrajka pravosudnih službenika, Plenković kaže kako smatra da je važno da javnost shvati da Vlada mora brinuti o cjelini. “Ne vidim nikakve konkretne najave da bi drugi štrajk bio na dnevnom redu”, kaže Plenković dodajući da će dio ministara i sljedeći tjedan ostati u Zagrebu i raditi.

Premijer kaže kako nije znao da Milorad Dodik dolazi na Hvar u posjet predsjedniku Repbulike. “To je jedna vrlo neobična situacija. Predsjednik ima slobodu da zove koga hoće… Očekujem izvanrednu sjednicu da se raspravi kako je netko bez note iz veleposlanstva doša o u Hrvatsku i da se traži očitovanje predsjednika kako mu je gost došao bez da se to najavi uobičajenim putem”, kaže Plenković dodajući da, koliko je njemu poznato, ni MUP nije znao za to. “Htio bih reći da bi sve bilo odobreno da su pitane službe, tako da mi ovo djeluje malo izvan okvira. Ali eto, kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti…”, govori Plenković. Dodaje i da mu nije bilo poznato kako je Dodik došao na Hvar te da je vidio da Aleksandar Vučić kaže da je došao helikopterom Republike Srbije.

U tome ima li Frane Barbarić još uvijek njegovu potporu, Plenković kaže da je HEP odigrao izrazito važnu ulogu tijekom nevremena te da je više od 500 ljudi angažirano na opskrbi strujom i da je to apsolutno prioritet.

“Vlada je po pitanju viškova plina pokazala punu transparentnost i u vezi te teme nema nikakvih novosti”, kaže. “To nije u ovom trenutku tema kojom se bavimo. Imamo druge teme. Danas neće, sutra neće, dok smo na godišnjem odmoru, sigurno neće”, kaže premijer na pitanje kada će se provjeravati stvari vezane za ovu aferu.

Godišnji odmor

Premijer kaže da će se odmoriti “radno”.

Opušta se tako što se igra s djecom.

Dok je on na godišnjem u Zagrebu će biti nekoliko ministara. 16. kolovoza održat će se sjednica užeg kabineta.

Otvaranje Markovog trga

Plenković kaže kako je otvaranje Markovog trga tema nevladinih udruga za kojima ima osjećaj da su “pali s Marsa” i zaboravili da se tamo dogodio teroristički napad. “Nikad još ni od jednog od tih aktera nisam čuo osvrt na razlog zašto je to tako”, kaže Plenković dodajući da je Markov trg uvijek otvoren za sve najavljene prosvjede. Ponovio je i kako je mlad čovjek “nahuškan” da uzme oružje i puca na Markovom trgu na zgradu Vlade. “Kada svi ovi koji vape za tim odgovore na ta pitanja, onda možemo razgovarati što dalje. Dok ne odgovore i ne uvaže ono što se dogodilo, taj zahtjev je licemjeran, bespredmetan i nepotreban”, kaže premijer.

N.H./H

foto: fah