Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Plenković razgovarao s potpredsjednicom Suda Europske unije

Plenković razgovarao s potpredsjednicom Suda Europske unije

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je razgovarao u Banskim dvorima s potpredsjednicom Suda Europske unije Rosariom Silvom de Lapuertom koju je upoznao s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a 2020. godine, priopćeno je iz Vlade.

Andrej Plenković i Rosaria Silva de Lapuerta naglasili su važnost sudske prakse Suda Europske unije kao izvora prava EU-a te njezin značaj za hrvatski pravni sustav.

Uzimajući u obzir izazove s kojima se susreće Sud Europske unije te sve veći broj predmeta, Plenković je izrazio podršku njegovom radu i jedinstvenoj ulozi u tumačenju i primjeni prava EU-a. 

Tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici iduće godine Hrvatsku će posjetiti i predsjednik te institucije Koen Lenaerts zajedno sa sucima, navodi se u priopćenju.

Uz Plenkovića, sastanku s potpredsjednicom suda nazočili su i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i hrvatski sudac na tom sudu Siniša Rodin.

Sud Europske unije jedna je od sedam institucija EU-a, osnovan je 1952., u doba Europske zajednice za ugljen i čelik, a sjedište mu je u Luksemburgu. 
Nadležan je za jurisdikciju Europske unije, odnosno pravilno tumačenje i primjenu primarnog i sekundarnog europskog zakonodavstva na njezinom teritoriju, stoji na stranicama Europskog parlamenta. 

novo.hr

foto: VladaRH