eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Plin za poduzetnike u EU znatno poskupio u drugoj polovini 2018.

Plin za poduzetnike u EU znatno poskupio u drugoj polovini 2018.

Cijene prirodnog plina za poduzetnike u Europskoj uniji znatno su porasle u drugoj polovini 2018. dok su cijene struje bilježile višestruko blaži rast, pokazali su u utorak objavljeni podaci europskog statističkog ureda.

Kada se isključi PDV i drugi porezi i nameti, prosječna cijena struje za potrošače u sektoru poduzetništva Europske unije u drugoj je polovini prošle godine iznosila oko 11,5 eura za 100 kilovatsata (kWh), što je u prosjeku 2,8 posto više u odnosu na isto razdoblje godine ranije, izračunali su u Eurostatu.

U proteklih deset godina porasla je oko 13,2 posto.

Osjetno je više u drugoj polovini prošle godine prema Eurostatovim podacima porasla cijena plina za poduzetništvo u EU, za 11,0 posto na godišnjoj razini, na 3,1 euro za 100 kWH.

Suprotno cijenama struje, plin je u proteklih deset godina pojeftinio 20,4 posto, navode u Eurostatu.

U drugoj polovini 2018. godine porezi i nameti činili su oko jedne trećine cijene struje za poduzetnike, odnosno jednu desetinu cijene plina, izvješćuje Eurostat.

Među zemljama EU-a cijene struje za poduzetnike kretale su se od oko 7,1 euro za 100 kWh u Finskoj i 7,2 eura u Češkoj do 15,2 eura u Njemačkoj i više od 18,1 eurea na Cipru.

U Hrvatskoj su prema Eurostatovim tablicama iznosile oko 10 eura za 100 kWh.

Cijene plina kretale su se pak u rasponu od minimalnih 2,5 eura po 100 kWh u Belgiji preko nekih 4,8 eura u Švedskoj do maksimalnih 5,9 eura u Finskoj.

U Hrvatskoj bile su prema Eurostatovoj tablici nešto niže od tri eura za 100 kWh.

P.T./hina

foto: arhiva.nh