gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Počeo dvodnevni ZeGeVege na zagrebačkom Trgu bana Jelačića

Počeo dvodnevni ZeGeVege na zagrebačkom Trgu bana Jelačića

Dvodnevni 14. ZeGeVege festival održivog življenja otvoren je u petak na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u organizaciji udruge Prijatelji životinja, a posjetitelje očekuju brojni izlagači biljne hrane i kozmetike koja nije testirana na životinjama te restorani. 

Cjelokupna ponuda ZeGeVegea isključivo je biljnoga podrijetla i ima edukativni karakter. Predstavljaju se udruge za zaštitu životinja i okoliša, a dvodnevni cjelodnevni programi obogaćeni su degustacijama i promocijama, kažu Prijatelji životinja.

Uz domaća jela, burgere od proteina graška, biljne sireve i razna biljna mlijeka, mogu se probati i jelo od indijanske banane, fermentirana ciabatta s veganskom šunkom, razni specijaliteti azijske i indijske kuhinje.

Tu su i fina topla variva, kao i ćevapčići od ječma u lepinji s lukom, falafel i tjestenina s umakom bolonjeze od soje, slatki džem od luka, veganski med, sirovi kolači, namaz od lješnjaka i čokoladni namaz od batata.

Neki izlagači imaju jestive čak i žlice i slamčice. 

ZeGeVege ističe prednosti veganskog načina života, koji vrednuje održivost i suosjećanje prema svim bićima s kojima dijelimo planet.

Kako razumno koristiti naše ograničene prirodne resurse i smanjiti ekološki otisak posjetitelji mogu čuti od dugogodišnjih aktivista, kuhara, nutricionista, sportaša, a dijeli se i ZeGeVege brošura s receptima i savjetima.

Najmlađe očekuju igra i kreativne radionice u Dječjem kutku.

Na ZeGeVege festivalu se sav otpad razvrstava u postavljenom reciklažnom dvorištu, te se predstavlja i novi model prikupljanja komunalnog otpada u Zagrebu.

Postavljen je i „Vege izlog” gdje su poslužene popularne biljne zamjene za meso, jaja, mlijeko i ostale životinjske nusproizvode dostupne u trgovinama. 

N.H./H

foto: fah