Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/Uncategorized / Pogledajte zašto su žene na Islandu prekinule posao baš u 14.38 sati

Pogledajte zašto su žene na Islandu prekinule posao baš u 14.38 sati

Žene na Islandu su u ponedjeljak odlučile napustiti svoja radna mjesta u 14.38 sati kako bi prosvjedovale zbog rodnog jaza u plaćama.

I na Islandu, zemlji koja je pri vrhu po rodnoj ravnopravnosti, žene zarađuju manje od muškaraca za rad jednake vrijednosti. Naime, radnice na Islandu zarađuju od 14 do 18 posto manje od radnika, što znači da žene efektivno rade besplatno nakon 14.38 sati na svojim radnim mjestima.

Iz tog su razloga žene na Islandu u ponedjeljak odlučile napustiti svoja radna mjesta u 14.38 sati kako bi prosvjedovale zbog rodnog jaza u plaćama. Na ulice su izišle tisuće žena.

Prosvjed je organiziran po uzoru na Crni ponedjeljak 1975. godine, generalni štrajk kada je 90 posto građanki Islanda odbilo raditi, kuhati i paziti na djecu. Danas je ta zemlja shvaćena kao najžustrija borkinja protiv rodne nejednakosti i diskriminacije. Ta borba je rezultirala i činjenicom da danas 90 posto očeva na Islandu odlazi na roditeljski dopust.

Svjetski ekonomski forum upozorio je kako će ženama trebati idućih 170 godina kako bi se njihove plaće izjednačile s plaćama muških kolega.

U Hrvatskoj rodni jaz u plaćama iznosi od 15- 20 posto To u praksi znači da žene rade više od dva mjeseca godišnje besplatno, u usporedbi sa svojim muškim kolegama. No kod nas su aktualniji neki drugi, ‘važniji’ prosvjedi.

Pogledajte snimku s tvitera jedne islandske aktivistice:

novo.hr

foto: twitter.com