Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Policija upozorava da od nedjelje na cestama vrijede nova pravila

Policija upozorava da od nedjelje na cestama vrijede nova pravila

U posljenje vrijeme česte su prometne nesreće koje su nažalost rezultirale velikim brojem smrtnih slučajeva. Policija je zbog toga odlučila javnosti skrenuti pozornost na neke činjenice i nova pravila.

Glavni uzrok smrtnog stradavanja uglavnom je kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila ili njihovog slijetanja s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste – objavio je MUP.

MUP podsjeća vozače da po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća, te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna, navedeno je u priopćenju policije.

 

MUP je objavio i nekoliko korisnih savjeta svima koji sudjeluju u prometu:

– brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),

– poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji)

– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje

– prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila

– koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu

– koriste zaštitnu kacigu

– pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu

– bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja

– u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti

– pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom

– ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću

– biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

novo.hr