auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Porsche prvi njemački proizvođač koji prekida proizvodnju dizelaša

Porsche prvi njemački proizvođač koji prekida proizvodnju dizelaša

Porsche je prvi njemački proizvođač automobila koji je potvrdio da će prestati s proizvodnjom dizelaša. “Ubuduće u ponudi nećemo imati dizelaše”, rekao je šef Uprave Porschea Oliver Blume za list “Bild am Sonntag”.

Ubuduće se Porsche želi koncentrirati na ono što “najbolje zna, a to su emocionalni, jaki benzinci, hibridi, a od 2019. i čistokrvni električni automobili”, potvrdio je Oliver Blume, šef automobilske tvrtke iz Stuttgarta.

Ovaj potez Porchea (marke koja je dio portfelja koncerna VW) je reakcija na krizu dizelaša. “Nikada nismo razvijali, a ni proizvodili dizel motore. I svejedno je zbog toga patio imidž Porschea. Kriza s dizelašima nam je prouzročila puno problema”, priznao je Blume.

Kao dodatni razlog za ovu odluku, šef Uprave navodi i “jače profiliranje sportskog karaktera” – upravo ono što je oduvijek bio zaštitni znak Porscheovih vozila. “Važno nam je da se motore može voziti sportski”, kaže Blume. “I tu se benzince može sasvim drugačije projektirati nego dizelaše. Porsche će ubuduće biti još više Porsche nego što je to bio u prošlosti. Fokus stavljamo na snagu i učinkovitost.”

Istraga protiv Porschea

Porsche najavljuje da će se i ubuduće brinuti oko svojih mušterija koji posjeduju dizelaše. “Oni se ne moraju brinuti”, obećao je Blume. Porsche je dizelaše proizvodio gotovo deset godina.

Po informacijama lista “Bild am Sonntag” koje prenosi DW, državno odvjetništvo sumnja da je Porsche bio umiješan u skandal oko manipulacija dizel motora. Radi se o takozvanim “emocionalizirajućim funkcijama”, koje nisu bili aktivne tijekom testova dizel motora. Funkcije kojima je npr. “poboljšavan” zvuk motora tijekom vožnje.

Blume je njemačkom listu potvrdio da doista “u pojedinim slučajevima” intervencije na motorima nisu bile u skladu s njemačkim propisima. On je konkretno spomenuo vozila tipa Cayenne (s 8 cilindara) i dizel motorima tipa EU5. Radi se navodno o 13.500 Porscheovih dizelaša.

novo.hr

foto: sfgate