Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Poštari najavljuju štrajk

Poštari najavljuju štrajk

Hrvatski sindikat pošte i Republički sindikat radnika Hrvatske priopćili su da su nakon mjesec dana mukotrpnog pregovaranja prekinuti pregovori o sklapanju novog Kolektivnog ugovora (KU) za radnike Hrvatske pošte, zbog čega sindikati najavljuju štrajk.

Reprezentativni sindikati pristupili su kolektivnim pregovorima u dobroj vjeri pa su radnički zahtjevi bili realni i u skladu s procjenama o financijskom poslovanju kompanije za 2016. godinu. “Kako smo uvjereni da su naši zahtjevi opravdani, realni i utemeljeni na stvarnim i točnim podacima o financijskom poslovanju Hrvatske pošte, nije nam preostalo ništa drugo nego poslodavcu najaviti pokretanje štrajka u svrhu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa radnika Hrvatske pošte”, kaže se u priopćenju.

Očekivali smo i tražili poboljšanje radnih i materijalnih prava poštanskih radnika, ali to se nije dogodilo. Sindikati nisu mogli pristati na zahtjeve poslodavca za daljnjom liberalizacijom radnog vremena poštanskih radnika kroz mogućnost nesmetanog uvođenja dvokratnog rada, uz istovremeno ukidanje svih postojećih zaštitnih mehanizama koji su propisani KU-om.

U proteklih desetak godina Hrvatska pošta prošla je iznimno težak i složen proces restrukturiranja i financijske konsolidacije, a na tom putu od kompanije pred kolapsom, birokratiziranog, tromog i teško upravljivog poštanskog sustava do moderne poštanske kompanije najveći teret podnijeli su poštanski radnici.

Tijekom tog razdoblja sva materijalna prava, od plaća, naknada i dodataka na radni staž, sustavno su smanjivana ili ukidana. Danas, kada radnici Hrvatske pošte s pravom očekuju malo optimizma, a to znači radno i materijalno bolje sutra, Uprava i menadžment okrenuli su im leđa, ističu sindikati. Od početka restrukturiranja u Hrvatskoj pošti broj radnika je smanjen za više od 3000, a s tim procesom poslodavac planira nastaviti i u 2017. godini. Sa smanjenjem broja radnika nije se smanjila količina niti složenost poslova koji su obavljani sa značajno većim brojem radnika, već se dogodilo upravo suprotno.

Poštanska torba je sve teža, rame poštara svakog dana je sve slabije, a broj pošiljaka sve je veći. Rijetki su poštari koji odlazeći u mirovinu nemaju invalidnost ili neposrednu opasnost od invalidnosti, a najveći je broj onih koji nemaju dijagnosticirano profesionalno oboljenje, ali je njihovo zdravstveno stanje ozbiljno narušeno, tvrde sindikalci. Kod poštanskih operatera situacija nije ništa bolja, dio njih već radi dvokratno radno vrijeme, bezuspješno pokušavajući organizirati svoj privatan život i obiteljske obveze u vremenu između stalnih odlazaka i dolazaka s posla.

U tako teškoj situaciji za sve naše radnike, poslodavac ultimativno zahtjeva nesmetanu mogućnost da svim radnicima uvede dvokratan rad, čime bi se stvorili uvjeti za dodatno smanjenje broja zaposlenih, novo otpuštanje tehnološkog viška i povećanje broja nezaposlenih u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.